Milanović neće učestvovati u konstituisanju Sabora 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović objasnio je danas da je razlog njegovog nedolaska na sednicu Hrvatskog sabora isključivo u domenu njegovog shvatanja uloge i položaja Hrvatskog sabora, koji je nezavisan od Predsednika.

Novu Vladu Sabor bi trebao da potvrdi već u četvrtak, a konstitutivna sednica 10. saziva održava se u sredu, na koju predsednik Republike Zoran Milanović neće doći, što će biti prvi put u istoriji konstituisanja Sabora da predsednik na njemu neće učestvovati.

“Čitam da su do sada ‘svi predsednici dolazili’ i kako je ‘ovo prvi put da predsednik ne dolazi’. Tačno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlačćenja. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovde ne ulazim, ali verujem da su bili dobronamerni. Moj stav je različit”, napisao je Milanović.

On je naveo da protokol stvaraju institucije, da je to inertni niz ponavljanja određenih radnji, koje nekad imaju dublje simbolično značenje ili predstavljaju puku rutinu dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih radnji, prenosi HRT.

“Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj meri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom da ponavljam sve ono što je pre mene neko jednom napravio ili nije napravio”, rekao je Milanović i najavio da je to tek početak i da će biti još promena.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Milanović neće učestvovati u konstituisanju Sabora”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.