Foto: EPA-EFE ERIK S

Sešnsova ostavka predstavlja kulminaciju „zatrovanih“ odnosa između njega i američkog predsednika, pogoršanih svega nekoliko nedelja od početka mandata, kada se dosadašnji ministar pravde povukao iz istrage o mešanju Rusije u izbore u SAD koja se bavi i eventualnom povezanošću Trampovog izbornog štaba s Moskvom. Tramp je smatrao da je Sešnsova odluka da se tada povuče otvorila vrata za imenovanje specijalnog savetnika Roberta Milera koji je počeo da istražuje da li je Trampovo izdavanje naredbi Sešnsu bilo deo šireg pokušaja ometanja pravde i same istrage ruskog mešanja.

Samo nekoliko minuta nakon što je Sešns podneo ostavku, predsednik Tramp je objavio da je Met Vitaker novi generalni tužilac SAD. Time je potvrđena istinitost spekulacija, koje traju već jedan izvestan period, da se Vitakeru priprema funkcija.

Iako je sasvim sigurno da se Milerov „mirni predizborni“ period privodi kraju nije poznato koji su njegovi naredni potezi. Ono što je sasvim izvesno jeste da ako specijalni tužilac Miler pokuša da izda nove optužnice ili proširi istragu na nove oblasti, Vitaker je sada u poziciji da odbije takve zahteve. Ako Miler podnese detaljan izveštaj o konačnim rezultatima istrage, Vitaker takođe može da sačuva taj dokument podalje od javnosti. To su neke od mera koje bi mogle da ograniče štetu i tako zaštite Trampa. Predsednik, takođe, može da odluči da uputi Vitakera da otpusti celu Milerovu ekipu, nešto što je, na konferenciji za novinare, Tramp nagovestio da ima moć da uradi. Iako postoje sumnje u to da li je predsednik u pravu, pojedini stručnjaci ukazuju da bi Tramp, imajući u vidu da su izbori iza njega, mogao da se reši Milera jednom za svagda. A svakako da je na korak da to učini. Što bi, gotovo sigurno, stavilo tačku na slučaj, ali bi to bio početak novog poglavlja.

Ko je Met Vitaker

Četrdesetosmogodišnja bivša fudbalska zvezda dugo se posmatra kao čovek koji je predodređen za Trampovu administraciju. Smatra se Trampovim „očima i ušima“ u Ministarstvu pravde. Vitaker je rodom iz Ajove. Još kao srednjoškolac postao je fudbalska zvezda i deo fudbalske školske ekipe. Tokom 1990-ih učestvovao je na brojnim takmičenja fudbalske ekipe iz Ajove, takozvani jastrebovi. Diplomirao je prava na Univerzitetu Ajova kada je započeo pravosudnu praksu. Predsednik DŽordž Buš Mlađi ga je imenovao za generalnog tužioca za južni distrikt Ajove gde se bavio brojnim kriminalnim slučajevima, između ostalog i trgovinom ljudima. Bezuspešno se kandidovao za mesto senatora na izborima 2014. Tokom kampanje se predstavljao kao fiskalni konzervativac. NJegovi politički uzori su republikanski senatori Rand Pol i Ted Kruiz. Timu DŽefa Sešnsa kao njegov šef osoblja priključio se 2017. Prethodno je bio konzervativni pravni komentator CNN. Kada se u julu prošle godine pojavio na CNN govorio je o mogućim načinima na koje bi Tramp mogao da „sruši istragu Milera“. „Mogu da vidim scenario u kojem dolazi do smene DŽefa Sešnsa, a novi generalni tužilac ne smenjuje Milera, već smanjuje njegov budžet do te mere da je dalja istraga nemoguća“. Oženjen je inženjerkom Marsi, sa kojom ima troje dece.