Milion doza vakcina za decu stiglo u Izrael 1Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Prva isporuka dečjih doza vakcina Fajzer/Biontek stigla je u Izrael imunizacija mlađe dece od pet do 11 godina počeće u utorak, javljaju izraelski mediji.

Poput starije dece i odraslih, mlađi uzrasti takođe će primiti dve doze, a danas će zdravstveni zvaničnici razmotriti u kom roku, te preporuke za imunizaciju dece koja su se oporavila od kovida-19.

Dečja doza je jedna trećina doze za odrasle i drugačije je upakovana da bi se izbegle greške.

Premijer Izraela Naftali Benet apelovao je na potpunu transparentnost o predstojećoj imunizaciji, rekavši da zna da je to osetljiva stvar, te da se puno roditelja plaši vakcinacije dece, iako to ne moraju biti antivkaseri ni oni koji veruju u teorije zavere.

On je obećao da će roditelji dobiti neophodne informacije i da će oni donositi odluke.

Izrael je odobrio vakcinaciju male dece pošto je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) dala dozvolu da se vakcinišu deca od pet do 11 godina.

Do sada je više od 2,6 miliona dece, oko 10 odsto, u SAD primilo prvu dozu, prenose izraelski mediji.

U međuvremenu u Izraelu je reprodukcioni broj R premašio jedan, što se smatra pokazateljem da se virus ponovo širi iako je ozbiljnih slučajeva oboljenja sve manje.

Reprodukcioni broj pokazuje koliko ima novih slučajeva kao posledica svake infekcije.

Zdravstveni zvaničnici su upozorili da bi mogle biti uvedene nove restrikcije ako broj novozaraženih bude rastao.

U petak ujutru bilo je 5.215 aktivnih slučajeva kovida-19 u Izraelu, uključujući 173 hospitalizovane osobe, među njima 126 u ozbiljnom stanju i 87 na respiratorima.

Pre mesec dana više od 300 Izraelaca bilo je u teškom stanju, a broj ozbiljno obolelih pacijenata je ključni indikator ozbiljnosti talasa virusa.

U četvrtak je u Izrael zabeleženo samo 467 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 70.000 ljudi, dok ih je početkom septembra bilo više od 10.000 na dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.