Ministar Lapid: Izrael neće biti ruta koju će Rusija koristiti za zaobilaženje sankcija   1Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid (Yair) izjavio je danas da Izrael neće biti ruta koju će Rusija koristiti za zaobilaženje zapadnih sankcija, uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu.

Lapid je u Bratislavi, gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Ivanom Korčokom, rekao da njegovo ministarstvo tu temu razmatra sa Bankom Izraela, ministarstvima finansija, ekonomije i energije i upravom za aerodrome, preneli su izraelski mediji.

On je ukazao na humanitarni rad Izraela i diplomatska nastojanja, ponovivši da „nema opravdanja“ za rusku invaziju na Ukrajinu i napade na civile.

„Izrael poput Slovačke osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i poziva na okončanje borbe. Nema opravdanja za narušavanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i nema opravdanja za napade na civilno stanovništvo“, kazao je Lapid.

Šef izraelske diplomatije je najavio da će Izrael učiniti sve da pomogne u posredničkim naporima na zaustavljanju sukoba i obnovi mira.

„Mi sarađujemo sa našim najvećim saveznikom SAD i našim evropskim prijateljima – da sprečimo nastavak te tragedije“, naveo je Lapid.

On je pre dolaska u Slovačku posetio Rumuniju. Obe te zemlje se graniče sa Ukrajinom, a Lapid je želeo da sa njihovim zvaničnicima razgovara o ruskoj invaziji i o bilateralnim odnosima.

Jevrejska država je pod sve većim pritiskom jer nije uvela sankcije Rusiji, u vreme navoda da sve više privatnih aviona iz Moskve sleće na izraelski medjunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Američka državna podsekretarka Viktorija Nuland (Victoria) rekla je u petak da bi Izrael trebalo da se pridruži sankcijama Zapada i da uvede kaznene mere ruskim oligarsima, kao i da ne želi da ta zemlja „postane poslednje utočište za prljav novac koji podstiče ratove“ ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.