Ministri EU osudili agresivnost Rusije i ponudili dijalog u međunarodnim institucijama 1Foto: Bojan Cvejić

Ministri inostranih poslova Evropske unije naglasili su danas u Briselu da je „evropska bezbednost nedeljiva“ i zatražili od Rusije da smanji zaoštravanje, „agresivne akcije i pretnje Ukrajini“ i predložili da se uz poštovanje međunarodnog prava pokrene konstruktivan dijalog kroz međunarodne mehanizme.

Ministri EU su u saopštenju stavili do znanja da bi „dalja vojna agresija Rusija na Ukrajinu imala masovne posledice i tešku cenu“ za Moskvu.

Sažimajući zaključke šefova diplomatija EU, visoki predstavnik Žozep Borel (Josep Borrell) je objasnio da priprema „sankcija širokih razmera“ ima za cilj da Rusiju ubedi da smanji zategnutost, povuče trupe kako bi onda bili mogući pregovori u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Savet NATO-Rusija, kao i razgovore u okviru „Formata Normandija“ za rešavanje ukrajinske krize.

A, po njegovim rečima, sva diplomatska delovanja EU biće usredsređena na to da Moskvu uvere da je dijalog nužan.

Borel je rekao da Amerikanci spremaju pismeni odgovor na zahteve Rusije da se Zapad pismeno obaveže da neće širiti NATO na Ukrajinu i tamo stvarati vojno uporište kao pretnju Rusiji, i naglasio da članice EU zajedno s Vašingtonom rade na utvrđivanju polazišta i načela američkog odgovora Moskvi.

Visoki predstavnik EU je podvukao da Ukrajina ima pravo da kao slobodna zemlja odlučuje kako će zaštiti svoju bezbednost i saopštio da je Unija odobrila Kijevu bespovratnu pomoć od 1,2 milijarde dolara za jačanje stabilnosti te zemlje.

Borel je dodao da che EU Ukrajini dati i 35 miliona evra za obuku ukrajinske armije.

On je saopštio da EU ne vidi razloge za povlačenje diplomatskog osoblja iz Kijeva i time odgovorio na pitanje novinara da li je danas od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony), koji je video vezom učestvovao na zasedanju ministara EU, dobio neke dodatne informacije o razlozima saopštenje Vašingtona da povlači osoblje iz ambasade u Kijevu.

Borel je dodao da je Blinken objasnio da SAD nisu odlučile da povuku diplomatskog osoblje iz Ukrajine, vech da su samo predočile da oni zvaničnici koji nemaju bitne funkcije mogu da odluče da li che napustiti Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.