Ministri Poljske i Nemačke: Ne dozvoljavamo da nas zastraše Putinove atomske pretnje 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROVSPUTNIK

Ministri inostranih poslova Nemačke i Poljske, Analena Berbok i Zbignjev Rau, složili su se danas u Varšavi da Evropa neće dozvoliti da je zastraše pretnje Rusije atomskim oružjem i da će nastaviti da vojno pomažu Ukrajini.

„Nećemo dozvoliti da nas Putin zastraši pretnjama. Nastavićemo i vojnu pomoć Ukrajini“, kazala je nemačka ministarka novinarima posle razgovora.

„Nećemo ostaviti pljačku bez odgovora. Razgovarali smo o sankcijama. Radimo zajedno u Briselu da te sankcije Rusija oseti, posebno kada je u pitanju nafta. Jedinstvo Evrope je naš najveći adut. Ne možemo da napravimo veću uslugu Putinu nego da odustanemo od jedinstva“, kazala je Berbok.

Šef poljske diplomatije naglasio je, međutim, da ne treba „bagatelizovati“ pretnje Rusije atomskim oružjem: „Rusi žele da izazovu psihološki preokret u Evropskoj uniji i NATO preteći atomskim oružem“.

„Mi u Poljskoj smatramo da ne treba bagatelizovati ruske pretnje. A kako će reagovati NATO? Sigurno ćemo reagovati adekvatno situaciji“, rekao je Rau.

Poljski ministar je kazao da su Nemačka i Poljska složne u oceni da rat mora da se završi obnovom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, osudom krivaca za zločine i isplatom ratnih reparacija

„Nema promene ni zajedničke obaveze da Ukrajini pomognemo i pošaljemo pomoć u teškom naoružanju, raketnim sistemima. Nemačka i Poljska će pomagati Ukrajini i ekonomski i podrškom da pristupi u EU. To je naša obaveza“, zaključio je Rau.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari