Misija OEBS u BiH: Veličanje ratnih zločinaca prepreka pomirenju 1

Misija OEBS u Bosni i Hercegovini saopštila je danas da veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina na svim stranama predstavljaju prepreku pomirenju i politički neodgovorno ponašanje.

Takvo ponašanje nije samo neodgovorno, nego i opasno po bezbednost ljudi, jer može dovesti do zločina iz mržnje, navela je Misija OEBS za Radio Slobodna Evropa (RSE), povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida.

Misija je upozorila da su oni koji najviše pate u bosanskohercegovačkom kontekstu građani, naročito žrtve i preživeli.

„Negiranje podriva napore usmerene ka suočavanju sa nasledjem ratnih zločina, te negativno utiče na proces ponovne izgradnje društvenog poverenja. Na kraju, ono podriva samo tkivo demokratskog društva“, odgovorila je Misija OEBS na upit RSE.

Zabrana negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca koju je Incko nametnuo stupila je na snagu juče.

Za prekršioce zabrane predviđena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

Misija OEBS je pozvala na pomirenje, uz ocenu da taj proces „zahteva niz koraka kako bi se postigle društvene promene“.

„Potrebne su mere i pozitivne akcije svih političkih snaga za izgradnju poverenja unutar i medju zajednicama, kako bi mogle zajedno da rade na izgradnji svetlije budućnosti. Nadamo se da će izmene Krivičnog zakona biti iskorišćene kao prilika za izgradnju boljih odnosa i poverenja medju političkim i društvenim akterima“, navela je Misija.

Misija OEBS očekuje da će lideri i institucije u BiH raditi „u najboljem interesu svih građana BiH i preduzeti konkretne korake u stvaranju okruženja koje doprinosi poverenju i pomirenju“.

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH od utorka bojkotuju njihov rad zbog Inckove odluke.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.