Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, policija u Pekingu je objavila da istražuje eksploziju, navodeći da je bombaš ranio samo ruku i da nije životno ugrožen.

„Smešten je u bolnicu i niko drugi nije povređen. Njegovo ime je Jiang, ima 26 godina i iz Unutrašnje Mongolije je. Slučaj je pod daljom istragom“, navedeno je u saopštenju.

Naprava je eksplodirala izvan teritorije Ambasade, u blizini glavne raskrsnice, rekao je portparol Ambasade za CNN.

„Jedna osoba detonirala je bombu. Osim bombaša, nema povređenih. Nadležna je lokalna policija“, naveo je portparol u izjavi.

U saopštenju policije nije pomenuta Ambasada SAD, a većina navoda o eksploziji su cenzurisana i uklonjena sa kineske društvene mreže Weibo, uključujući sadržaje sa velikog broja privatnih profila.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Shuang izjavio je na konferenciji za novinare da je eksplozija bila „izolovani sigurnosni incident“, te dodao da se policija sa incidentom pozabavila adekvatno i na vreme.

Manje krhotine mogle su se videti nakon eksplozije koja se desila oko 13 sati po lokalnom vremenu.

Prethodno je kineski državni list Global Times objavio da je policija odvela ženu koja se polila benzinom i pokušala da se spali ispred Ambasade SAD, dok su ostali svetski mediji javili da se dogodila eksplozija.

Američka ambasada u Pekingu je jedna od najbolje osiguranih u svetu.