Moderna: Vakcina efikasna šest meseci, potrebno pojačanje 1Foto: BETA AP Photo Sue Ogrocki

Moderna Inc. objavila je u četvrtak da je njena vakcina protiv Kovida-19 efikasna oko 93 posto tokom šest meseci nakon druge doze, bez značajnih promena nakon kliničkog testiranja. Podaci ne uključuju delta-soj korona virusa, pa se predlaže dovakcinisanje.

S obzirom na uticaj delta varijante i očekivanja da će zaštitna antitijela slabiti, kompanija očekuje da će ove zime biti potrebni tzv. boosteri, odnosno pojačivači.

Moderna, uz Fajzer i Biontek, koji proizvode slične vakcine tehnologije mRNA, zalaže se za boostere, iako javno-zdravstveni zvaničnici pozivaju na više dokaza da je potrebno dovakcinisanje.

Brzo šireća delta varijanta, sada dominantna u mnogim zemljama, uzrokovala je porast hospitalizovanih pacijenata, kao i rats broja preminulih među nevakcinisanima.

Predsednik Moderne Stefan Hodž rekao je u intervjuu da se podaci o efikasnosti od 93 posto odnose na period do marta ove godine.

„No, trenutno ne znamo što se događa s delta varijantom, a posebno po pitanju eksplozije slučajeva koja se dogodila u junu i julu“, dodao je on, a prenosi HRT.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Moderna: Vakcina efikasna šest meseci, potrebno pojačanje”

  1. A kada su je proizveli govorili su doživotno štiti, pa zatim barem 8 meseci a sada samo 6. Pare, pare, pare… Biznis, profit. To je u pozadini svega.

  2. Ovo sto nazivao vakcinom uopste nije vakcina. Prava vakcina onemogucava zarazu i prenosenje, poput vakcina za male boginje ili deciju paralizu. Za ove viruse, vakcinisani je kao kamen, nezivo bice i virus je u potpunosti onemogucen. Ove Covid ‘vakcine’ su u stvari profilaksa – sa Wikipedije navodim: Profilaksa infektivnih bolesti je skup postupaka koji se preduzimaju pre ili neposredno po izlaganju čovekovog organizma infektivnom agensu ili njegovom produktu (npr. toksinima), sa ciljem da se spreči uspostavljanje infekcije i razvoj bolesti.

    Problem sa ovom vrstom profilakse sa mRNA vakcinama je sto utice na imuni odgovor coveka i potpomaze mutacijama virusa koje zaobilaze taj imuni odgovor. Srecom ili nazalost, postoje i druge vrste po svemu sudeci efektivnih profilaksi koje se diskredituju jer ne mogu da donesu novac farmacuetima, pre svega Ivermektin.

    Mi ovaj virus ne mozemo pobediti, iz prostog razloga sto postoje zivotinjski rezerovari, tako da ce on uvek biti prisutan. Ako jednog dana bude izmisljena sterilisuca vakcina poput gore navedenih za polio i male boginje, to je najbolje resenje. A do tada je spas samo prirodni imunitet odnosno prelezana bolest i prokuzavanje stanovnistva uz koriscenje antivirusne profilakse.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.