Mogući kandidat za predsednika Francuske, Erik Zemur imaće uskoro prvi miting 1Foto: Beta/AP/Kirsty Wigglesworth

Erik Zemur (Eric Zemmour), francuski pisac i esejista koji naginje ekstremnoj desnici, izjavio je danas da će 5. decembra održati javni skup u pariskoj koncertnoj dvorani Zenit, dok njegovo okruženje smatra da će to biti njegov prvi miting u kampanji za predsedničke izbore.

„Nastavak priče počinje u Zenitu 5. decembra u Parizu. Dođite da zajedno pišemo tu priču“, rekao je Zemur pet meseci pred predsedničke izbore u Francuskoj.

Njegovo okruženje reklo je nedavno agenciji Frans pres da će Zemur verovatno pre 5. decembra zvanično saopštiti da će biti kandidat na predsedničkim izborima.

Posle vrtoglavog prodora u anketama javnog mnjenja od septembra kada se pominjao da bi mogao čak da uđe u drugi krug predsedničkih izbora, Zemur se sada suočava sa prvim teškoćama jer opada njegova popularnost, a neke dvorane odbijaju da organizuje njegove skupove.

Zemur je često bio sudski gonjen zbog kontrovernih izjava. On je 2011. godine osudjen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Predstavlja se kao bonapartista, a zalaže se za populističku desnicu – okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, koje se odnosi na pravo stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rodjeni u Francuskoj, preneli su francuski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.