Foto: FoNet/AP

Pokojnik je imao pasoš na ime Kim Chol, ali južnokorejski mediji, pozivajući se na svoje vlasti, pišu da se radi o Kim DŽong namu, polubratu severnokorejskog vladara Kim DŽong una.

Uzrok smrti 46-godišnjeg Kima u ponedeljak još uvek istražuje malezijska policija, ali ga tretira kao ubistvo. Kimu je pozlilo na aerodromu, na putu za kineski autonomni region Makao, u kome je živeo u izbeglištvu više od 15 godina. Požalio se da su ga dve žene poprskale otrovom iz bočice spreja. Prema drugoj verziji žene, severnokorejski agenti kako pišu južnokorejski mediji, su Kima ubole zatrovanim iglama. Umro je na putu za bolnicu.

Malezijske vlasti su uhapsile dve žene, jednu sa vijetnamskim, drugu sa indonežanskim pasošem, u vezi sa Kimovom smrću, te jednog muškarca. Severnokorejske vlasti još nisu obnarodovale vest o Kimovoj smrti, Zvaničnici ambasade su boravili u mrtvačnici i zatražili izručenje Kimovog tela.

Mediji u svetu pišu da je pokojnik bio prvi sin Kim DŽong Ila (1941-2011), drugog po redu vladara iz jedinstvene u svetu dinastije Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK). Kim DŽong Il je nasledio oca Kim il Sunga (1912-1994), partizanskog vođu iz Mandžurije tokom oslobodilačke borbe protiv japanskog imperijalizma, koji je posle Drugog svetskog rata, na delu Korejskog poluostrva koji je bio sovjetska okupaciona zona, utemeljio DNRK. Kim il Sung je bio deda sadašnjeg vođe 34-godišnjeg maršala Kim DŽong una.

Ukoliko bude potvrđeno da se radi o Kim DŽong namu i da je on ubijen, to bi bila druga likvidacija unutar porodice tokom petogodišnje vladavine Kim DŽong una. NJegov teča, DŽang Song-tek, neformalno ličnost broj dva u režimu i navodno osoba koja je uzdigla sadašnjeg vođu DNRK, pogubljen je posle kratkog suđenja 2013, zbog, kako je u Pjongjangu navedeno, izdaje.

Kim DŽong nam je školovan u Švajcarskoj (kao kasnije i Kim DŽong un), Japanu i Rusiji. Bio je visoki funkcioner u Ministarstvu bezbednosti i drugim organima vlasti, a po nekim izvorima je pripreman da nasledi oca, Kim DŽong ila. Opet prema često citiranim memoarima japanskog kuvara zaposlenog kod Kim DŽong Ila, ovaj je uveliko pripremao mlađeg sina iz drugog braka Kim DŽong una za vođu DNRK. Onda je 2001, Kim DŽong nam uhapšen sa lažnim pasošem u Japanu u koji je došao da poseti tokijski Diznilend.

Od tada je Kimu bio zabranjen povratak u Severnu Koreju i on je sa porodicom ugodno i obilato živeo, uglavnom u luksuznoj vili u Makau. Uživao je u noćnim izlascima po korejskim restoranima i kockarnicama u nekadašnjoj portugalskoj koloniji, slobodno putovao po svetu i, kako ističe kineska štampa, nije poznato da je bio okružen telohraniteljima.

Pa opet, Kim se bliskim prijateljima poveravao da „živi pozajmljeno vreme“, preneo je hongkonški dnevnik Južnokineski jutarnji glasnik (SCMP). Prema južnokorejskim izvorima, Kim je bio meta nekoliko pokušaja atentata. Posle jednog je 2012. pisao polubratu da poštedi njegov i život članova njegove porodice, preneli su južnokorejski poslanici posle sastanka sa šefom obaveštajnih službi te zemlje. Mediji su javili da je Kim DŽong un od dolaska na vlast krajem 2011, počistio ili pogubio niz zvaničnika. Za to vreme je u inostranstvu Kim DŽong nam pominjan kao moguća alternativa ukoliko bi se u Severnoj Koreji zbile vanredne situacije, bolest polubrata ili državni udar.

Sam Kim DŽong nam nije davao povoda za takvu eventualnu svoju ulogu. Prema SCMP, Kim je retko govorio o severnokorejskoj politici. „Bio je rezervisan u tom pogledu,“ kazao je jedan prijatelj. No, u intervjuu za japansku televiziju Asahi 2010, izjasnio se protiv daljeg nasleđivanja u vladajućoj porodici i istovremeno izrazio nadu da će njegov polubrat učiniti najbolje za napredak naroda. Takođe je Kim smatrao da su Severnoj Koreji potrebne reforme poput onih u Kini, sa čijim je elitama imao dobre odnose.

U Pekingu je predstavnik ministarstva spoljnih poslova kazao da će Kina pratiti dalji razvoj situacije oko Kimovog ubistva. Tamošnji analitičari ukazuju da je Severna Koreja upravo izvela još jednu raketnu probu. Dalje, politika prema DNRK nove administracije u Vašingtonu još nije formulisana. Otuda ubistvo Kima ne može da se tretira samo kao iznenadni incident. „Jednom obelodanjeni nalazi, uveliko će uticati na političku situaciju u Severnoj Koreji i na njene odnose sa susednim državama,“ kaže jedan analitičar u Pekingu.