Foto: FreeImages / fcl1971

Iskoristivši podatke iz preko 700 državnih registara širom Nemačke, izveštaj je utvrdio da su najpopularnija imena u Nemačkoj 2018. godine bila „Mari“ za devojčice i „Paul“ za dečake. Rangiranje uzima u obzir sva imena.

Uobičajeno bezopasan izveštaj, međutim, ubrzo je postao materijal za političko muljanje i lažne izveštaje – samo zbog toga što je 280 od 22.000 novorođenih dečaka u Berlinu dobilo jedno od najmanje 25 varijacija imena „Muhamed“.

Dnevni berlinski list „Tagesspiegel“ sumirao je izveštaj kao „Muhamed je popularniji od Karl-Hajnca“, dok je britanski tabloid „Dejli mejl“ ukazao da je „Muhamed bilo među 10 najpopularnijih imena za dečake u šest od 16 nemačkih država“, bez stavljanja rezultata u kontekst, piše Dojče vele.

Izveštaj GfdS-a nije pružio toliko potreban kontekst njegovim rezultatima, rekla je Gabrijel Rodrigez, koji istražuje porodičnu nomenklaturu na Univerzitetu u Lajpcigu. Ovaj nedostatak jasnoće u kombinaciji sa društvom osetljivim na njegove demografske promene i zaglibljenim u političkoj debati o pitanjima migracija i izbeglica postao je pogodan materijal za širenje dezinformacija.

Delimično je tačno da je ime „Muhamed“ među najbrojnijim zbog rastućih imigrantskih zajednica u Nemačkoj. Ali to je i zato što je tradicija da porodice iz arapskog sveta nazivaju bar jedno od dece po Proroku Muhamedu.

Iako većina imena beba ima samo nekoliko različitih varijacija, postoji najmanje 25 varijacija u slučaju imena „Muhamed“. Štaviše, to je često prvo ime, što dovodi do toga da se pojavljuje sa većom frekvencijom nego druga imena u toj kategoriji. Najpopularnije ime za dečake u Berlinu, kada su sva imena uzeta u obzir, bilo je Aleksandar.

Studija GfdS proglasila je Muhamed 24. najpopularnijim imenom u Nemačkoj kad je takođe uzeto u obzir drugo i treće ime.

Metode izveštaja takođe nisu u potpunosti razrađene, rekao je Rodrigez, što je bilo prepreka javnosti da izvede informisane zaključke. Tokom protekle dve godine, međutim, GfdS je počeo da objavljuje dve odvojene liste zajedno: najpopularnija imena za bebe u globalu, uključujući drugo i treće ime, i najčešće prvo ime na izvodu iz matične knjige rođenih.

Povezani tekstovi