Na obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC pozvani patrijarh i sve vladike 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Arhiepiskop Carigradske patrijaršije u SAD Elpidofor u završnici obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u njenoj Eparhiji zapadnoameričkoj najavio je da će i Carigrad obeležiti ovaj jubilej proslavom u Nikeji, na koju će biti pozvani poglavar i svi arhijereji SPC.

On je posle liturgije u srpskom hramu Svetog Save u San Gabrielu saopštio odluku patrijarha carigradskog Vartolomeja da Carigradska patrijaršija „proslavom u Nikeji obeleži 800 godina od trenutka kada je Srpskoj crkvi dodelila autokefalnost“, prenosi TV Hram ne navodeći datum proslave.

– Nezavisnost i zrelost Srpske crkve su uvek kroz vekove bivale posvedočene. Veliki i Sveti Sabor održan u Kritu 2016. služi kao dokaz ovoj činjenici. Crkva Srbije je ispoštovala svoju obavezu prema Pravoslavnom svetu time što je u potpunosti i svesrdačno učestvovala u radu ovog važnog svepravoslavnog Sabora. Svjatjejši Patrijarh upućuje najzahvalnije pozdrave Njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju i svim arhijerejima SPC za njihovo bratsko staranje i vernost. Zaista je, dobro i krasno – i duhovno korisno – za braću da žive zajedno!“ – poručio je arhiepiskop Elpidoforos.

Ova odluka Carigrada saopštena u Los Anđelesu iznenađujuća je imajući u vidu neslaganje SPC sa potezima carigradskog patrijarha u Ukrajini i sa stvaranjem nove Ukrajinske pravoslavne crkve izvan istorijske jurisdikcije Moskovske patrijaršije. Carigradu se ne dopada ni zalaganje crkvenog Beograda za sazivanje svepravoslavnog skupa na kome bi se rešio ukrajinski crkveni problem. Odnose SPC i Carigradske patrijaršije opterećuje i makedonsko crkveno pitanje koje bi, Carigrad mogao da rešava po ugledu na „ukrajinski model“. Iako arhiepiskop američki Epidoforos hvali SPC zbog učešća na Kritskom skupu, pravoslavni svet se podelio oko njegovog dometa i odluka, a mnogi mu ne priznaju ni status svepravoslavnog sabora.

Nema potvrde da je Vučić posetio Irineja

Na liturgiji u San Gabrielu u nedelju su arhijereji iz Carigradske i Antiohijske patrijaršije, Grčke i Srpske pravoslavne crkve, koji su molitveno učestvovali u obeležavanju osam vekova samostalnosti SPC, saborno se pomolili za zdravlje patrijarha srpskog Irineja, javio je TV Hram. Kako je Danasu rečeno u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, poglavar SPC je od sredine prošle nedelje i dalje na VMA, a njegovo zdravstveno stanje je stabilno. U Patrijaršiji ne mogu zvanično da potvrde vest da je patrijarha prvog dana u bolnici posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako veruju da je vest u medijima tačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari