Najmasivnija pomoć poljskim porodicama nije pomogla u demografskoj krizi 1Andžej Duda Foto: EPA/PAWEL SUPERNAK

Predsednik Poljske Andžej Duda pohvalio je u intervjuu američkoj televiziji Foks masivni poljski program pomoći porodicama sa decom 500+ koji je planiran da podstakne rađanje, ali prema najnovijim statističkim podacima nije pomogao pošto se u Poljskoj prošle godine rodilo najmanje dece od Drugog svetskog rata.

„U prvobitnoj verziji od drugog deteta u porodici roditelji dobijaju 500 zlota mesečno, oko 130 dolara pomoći države. Program je napravio revoluciju u Poljskoj. To je bila najbolja stvar, najbolji socijalni program koji smo uspeli da uvedemo“, kazao je Duda u intervjuu televiziji Foks čije delove danas prenose poljski mediji.

Dok je program 500+ zamišljen i uveden 2016. godine kao lek protiv bele kuge i starenja stanovništva na početku donosio neke efekte, prema najnovijim podacima Glavnog zavoda za statistiku u Poljskoj je u poslednjih 12 meseci preminulo 40.000 ljudi više nego što se rodilo a demografska kriza najgora je od Drugog svetskog rata.

U Poljskoj od oko 38 miliona stanovnika za poslednjih 12 meseci rodilo se 369.700 beba, dok je preminulo 409.500 ljudi.

Demografi predviđaju da ako poljsko stanovništvo nastavi da stari ovakvim tempom za 10 godina će Poljaka biti oko 900.000 manje, 2050. godine 3,5 miliona manje dok Evropski zavod za statistiku predviđa da će 2100. godne Poljska imati svega 27,7 miliona stanovnika.

„Program 500+ bio je pokušaj koji nije ispunio očekivanja vlade da će se povećati rađanje. Ali ispunio je naša društvena očekivanja jer nema više toliko bede, ne kupuje se više tako često u prodavnicama na veresiju. Danas se lakše sastavlja kraj sa krajem“, priznao je letos otvoreno neuspeh tog recepta da demografsku krizu poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Sociolozi upozoravaju da je suprotni efekat imalo i nastojanje konzervativnih vlasti stranke Pravo i Pravda da još otežaju veštački prekid trudnoće iako Poljska ima jedan od najrestriktivnjih zakona u svetu i zabranom abortusa podstaknu Poljakinje da rađaju.

U oktobru prošle godine stupila je na snagu zabrana veštačkog prekida trudnoće kada je teško oštećen ili deformisan plod i beba bi umrla brzo nakon porođaja i Poljakinjama su sada ostala samo dva legalna razloga za abortus – kada je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja ili incesta i ukoliko su ugroženi život i zdravlje trudnice.

Iako i nakon ove prošlogodišnje zabrane Poljakinje oklevaju da zatrudne fondacija Pro-Pravo na život podnela je sada uz više od 130.000 potpisa Sejmu poljskog parlamenta izmene Krivičnog zakona po kojima bi se prekid trudnoće kažnjavao kao ubistvo.

Kaznom do pet godina zatvora za ubistvo tzv. „začetog deteta“ ne bi bile kažnjavane trudnice samo u slučaju prirodnog pobačaja, dok bi svaka intervencija na plodu bila kažnjavana kao da je reč već o rođenom detetu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Najmasivnija pomoć poljskim porodicama nije pomogla u demografskoj krizi”

  1. Neki stvarno misle da su pare lek za sve, a što nikakve veze sa zdravim mozgom nema. Plaćati ljudima premije da proizvode decu, kao da su deca telad… ili rađanje na silu zabranom abortusa… Svašta stvarno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.