Nakon naglog rasta pad cena gasa u Britaniji i Holandiji 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Holandske i britanske veleprodajne cene gasa pale su danas nakon naglog porasta ove sedmice, usred veće akumulacije iz vetroelektrana i povećane dostave tankerima tečnog gasa, ali i dalje postoji zabrinutost oko preostale sigurnosti gasovoda u Evropi, javlja Rojters.

Cene su porasle ranije ove sedmice nakon što su otkrivena curenja na gasovodu Severni tok komi se gas doprema u Zapadnu Evropu, a Rusija je zapretila sankcijama protiv ukrajinskog Naftogasa ako nastavi s arbitražnim zahtevom, navodi agencija.

Takve bi sankcije zabranile Gaspromu da plaća Ukrajini tranzitne naknade, što bi, kažu analitičari, moglo prekinuti dotok ruskog plina u Evropu preko te zemlje.

Još uvek, međutim, postoji zabrinutost oko sigurnosti dostave evropskim gasovodom i mogućeg ograničenja cena o kojem će se raspravljati 30. septembra na sastanku ministara energetike Evropske unije (EU).

U Britaniji i severozapadnoj Evropi predviđa se pad potražnje gasa kao energenta tokom sledećih nekoliko dana zbog porasta aktivnosti na vetroelektranama, jer to smanjuje potražnju elektrana za gasom.

Više od 20 tankera za tečni prirodni gas (LNG) stiže u luke Velike Britaniji, Holandiji i Belgiji tokom sledećeg meseca, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.