NASA drugi put za nedelju dana otkazala misiju Artemis 1 na Mesec zbog tehničkih problema 1Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Lansiranje najmoćnije rakete ikada američke svemirske agencije otkazano je po drugi put za nedelju dana.

Saopštenje je usledilo nakon što je otkriveno curenje u rezervoaru vodonika misije Artemis I Moo

Prvi ovonedeljni pokušaj da se ova raketa lansira sa Zemlje prekinut je u ponedeljak zbog mešavine tehničkih i problema sa vremenskim uslovima.

Današnje curenje je otkriveno kada je raketa počela da se puni super-hladnim pogonskim gorivom.

Kontrolori su pokušali nekoliko popravki, ali bez uspeha.

Vozilo sagoreva 2,7 miliona litara tečnog vodonika i kiseonika kako bi obezbedilo potisak potreban za silazak sa Zemlje.

Ova gigantska raketa visoka 98 metara trebalo je da krene u svoju prvu misiju u svemir, bez ljudi.

Ovaj poduhvat predstavlja ključno i dugo odlagano demonstraciono putovanje na Mesec za NASA-in program Artemis,  koji predstavlja višemilionsko ulaganje Sjedinjenih Država kako bi vratili ljude na površinu Meseca kao praksu za buduće misije na Mars.

Razvoj rakete Spejs lonč sistem tokom protekle decenije vodio je Boing, a na samom vrhu rakete nalazi se NASA-ina kapsula za astronaute, Orion, koju je izgradio Lokid Martin.

U svrhu ove misije pod nazivom Artemis 1, kapsula Orion je trebalo da bude lansirana na vrhu svemirskog lansirnog sistema, bez ljudi, i da kruži oko Meseca pre nego što se vrati na Zemlju i spusti se u okean 42 dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.