Nastavljeni sukobi u Iraku, četiri vojnilka poginula u južnim provincijama 1Foto: AP Photo/Murtadha Ridha

Četiri vojnika poginula su u novim sukobima iz osvete između rivalskih grupa šiitskih snaga u južnom Iraku, saopštili su danas zvaničnici, nakon što su raniji politički obračuni u Bagdadu u kojima je stradalo više od 30 osoba doveli državu na korak do građanskog rata.

Iračke snage bezbednosti brzo su raspoređene u gradu Basri na jugu zemlje bogatom naftom kako bi obuzdale sukob koji je izbio tokom noći između naoružanih pristalica sveštenika Muktade al-Sadra i rivalske paravojne grupe Asaib Ahl al-Hak, koju podržava Iran.

U sukobu su poginula dva naoružana vojnika iz al-Sadrove grupe i dva iz rivalske, saopštili su neiimenovani zvaničnici koji nisu dali više detalja.

Napadi su usledili posle sukoba u zoni vlade Bagdada između Al Sadrovih lojalista i iračkih snaga bezbednosti u kojima je najmanje 30 ljudi poginulo, a više od 400 ranjeno.

Oružana neprijateljstva su okončana u utorak kada je al-Sadr pozvao svoje sledbenike da se povuku. Čini se da su se tenzije prelile iz Bagdada u južne većinski šiitske provincije u kojima je državni autoritet oslabljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.