dmitrij medvedevFoto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL/SPUTNIK

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti rekao je da je bezbednost Vašingtona, Londona i Brisela za Severnoatlantski savez „mnogo važnija od sudbine umiruće Ukrajine koja nikome nije potrebna, čak i ako je obilno snabdevena raznim naoružanjem“, preneo je TASS.

NATO neće intervenisati ako Rusija upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na ukrajinsku agresiju, a Kijev bi trebalo da bude barem delimično svestan toga. Ovo mišljenje je u utorak izneo zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

"NATO neće intervenisati ako Rusija upotrebi nuklearno oružje": Medvedev uveren da Zapadu nije važna “umiruća” Ukrajina 1
Foto: snapshot Telegram

“Zamislite da je Rusija prinuđena da upotrebi najstrašnije oružje protiv ukrajinskog režima, koji je izvršio akt agresije velikih razmera opasan za samo postojanje naše države. Verujem da se NATO ni u ovoj situaciji neće direktno mešati u sukob“, napisao je Medvedev.

Uveren je da je bezbednost Vašingtona, Londona i Brisela “mnogo važnija za Severnoatlantsku alijansu od sudbine umiruće Ukrajine koja nikome nije potrebna, čak i ako je obilno snabdevena raznim naoružanjem”.

“Prekookeanski i evropski demagozi neće ginuti u nuklearnoj apokalipsi. Stoga će progutati upotrebu bilo kakvog oružja u aktuelnom sukobu“, siguran je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF.

„Bilo bi lepo da su vlasti u Kijevu bar delimično svesne ovog tužnog zaključka. Avaj, ovo je skoro nerealno“, zaključio je političar.

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini (Osnovi državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja od 2020.), upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije je moguća ako neprijatelj upotrebi ovu ili druge vrste oružja za masovno uništenje protiv Ruske Federacije i njenih saveznika, dobijaju pouzdane informacije o lansiranju balističkih projektila za napad na Rusiju i njene saveznike, uticaju neprijatelja na objekte neophodne za uzvratne akcije nuklearnih snaga, kao i u slučaju agresije na Rusku Federaciju upotrebom konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo samo postojanje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.