Foto: EPA EFA OMAR CAMILO

Službeni avion Vlade Crne Gore je poleteo sa aerodroma u Golubovcima, a na Jadranskom moru su ga presreli NATO borbeni avioni i “prinudno” ga prizemljili u Golubovcima.

Nebom iznad Crne Gore će od danas patrolirati borbeni avioni Italije i Grčke, u saradnji sa Vojskom Crne Gore.

Početak sprovođenja misije zaštite vazdušnog prostora (svečano je obeležen na vojnom aerodromu u Golubovcima pokaznom vežbom prizemljena „letelice-uljeza“.

Mlazni avioni italijanske i grčke vojske, koje su u sastavu NATO, prizemljii su danas Vladin avion u kojem se nalazio ministar odbrane Predrag Bošković sa predstavnikom NATO.

Vladin službeni avion je poleteo sa aerodroma u Golubovcima, a na Jadranskom moru su ga presreli saveznički borbeni avioni, “prinudno” ga prizemljili u Golubovcima.

Bošković je istakao da uspešno održana pokazna vježba predstavlja samo mali deo benefita koje Crna Gora crpi iz svog članstva u NATO.

“Ono što je najvažnije jeste da je i ovo pokazatelj da ispravnost odluka i politika koje smo doneli u nekom prethodnom periodu daje nam za pravo da kažemo da smo makar danas sigurniji, bezbedniji i da su naše granice, naše nebo, naše more, zaštićeni bilo od nenamernih, bilo od namernih zloupotreba tog prostora”, izjavio je Bošković.

Misija zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) obezbeđuje integritet vazdušnog prostora NATO članica i štiti zemlje Alijanse održavajući neprekidno, 24 časa dnevno, vazdušno nadgledanje u okviru područja odgovornosti Vrhovnog komndanta savezničkih snaga za Evropu.

Mlazni avioni Italije i Grčke od sada će poletati na znak uzbune i reagovati kada vojne ili civilne letelice, koje ne slede međunarodne propise letenja ulaze u vazdušni prostor Crne Gore.

Na taj način, kroz misiju neborbenog karaktera, obezbeđuje se zaštita vazdušnog prostora Crne Gore koja nema dovoljnih kapaciteta za ovu vrstu zaštite, pišu Vijesti.