"Ne može biti gore od ovoga, mogao bih sledeći put da glasam za AfD": Protesti poljoprivrednika u Nemačkoj, desnica "trlja ruke" 1Foto: EPA-EFE/Filip Singer

Simbolika koju su nemački farmeri izabrali da izraze svoje nezadovoljstvo vladom u prvim danima nove godine bila je podjednako nedvosmislena koliko i zloslutna: pored seoskih puteva širom zemlje, primećena su improvizovana vešala koja su visila na semaforima, pozivanje na boje tri vladajuće stranke, piše Gardijan.

Ovakvi prizori su predznak nezapamćenih protesta i štrajkova koji od ponedeljka pogađaju nemačke puteve i železnice, i govore o dramatičnoj promeni raspoloženja u zemlji koja se dugo slavila zbog svog pristupa industrijskim odnosima koji traži konsenzus, posebno u poređenju sa Francuskom.

S obzirom na to da ove godine predstoje ključni izbori u državama istočne Nemačke, čak i neki farmeri strahuju da bi novi revolucionarni duh mogao da ide na ruku sve življoj krajnjoj desnici.

Osmodnevni protest poljoprivrednika širom zemlje, koji uključuje blokade autoputeva i koji je šef udruženja poljoprivrednika opisao kao nešto „što zemlja nikada ranije nije iskusila“, nastaviće se uprkos delimičnom preokretu vlade smanjenje subvencija za dizel i poreske olakšice za poljoprivredna vozila koje su ih izazvale.

Kao znak stepena besa koji izaziva proteste, oko 100 farmera je u četvrtak uveče blokiralo vicekancelara i ministra ekonomije Roberta Habeka da se iskrca sa trajekta u severnoj Nemačkoj, što ga je navelo da se vrati na ostrvo gde je provodio praznike.

„Zabrinut sam što se raspoloženje u zemlji zagreva do te mere“, rekao je Habek u saopštenju u petak.

Teretni prevoznici kažu da će se pridružiti protestima poljoprivrednika kako bi izrazili užasnutost zbog povećanja putarine za teška teretna vozila koja je stupila na snagu početkom decembra, počevši od blokada u regionalnim centrima i mitingom kamiona u saveznoj prestonici Berlinu 18. i 19. januara.

Malo je verovatno da će putovanje vozom biti opcija za putnike: železnički radnici povezani sa GDL-om, nemačkim sindikatom mašinovođa, najavili su da od ponedeljka nakon primirja nastave štrajkove širom zemlje zbog plata i radnog vremena tokom božićnog perioda.

Protesti samozaposlenih poljoprivrednika i teretnih prevoznika, kao i štrajkovi u državnom železničkom sektoru, nisu koordinisani, fokusirani su na različite zahteve, au nekim slučajevima i na sporove koji prethode aktuelnoj vlasti.

Ali njihova saglasnost dala je krajnjoj desnici savršenu priliku da podstakne populističke fantazije o državnom udaru.

Na svojim kanalima društvenih medija, krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) je objvila sliku običnih ljudi koje „neodgovorno političko rukovodstvo tera u propast kao u srednjem veku“ i pozvala građane da se pridruže „generalnom štrajku“.

Na mreži Telegram, neki demonstranti su podelili slike zapaljenog Rajhstaga okruženog traktorima koje je napravila veštačka inteligencija, uz poruku: „Dođite u Berlin i oterajte semafor! Nemačka postaje plava“, pozivajući se na boje AfD-a.

Udruženje nemačkih poljoprivrednika pokušalo je da se distancira od „nasilnih fantazija o državnom udaru“ i kritikovalo je blokadu Habekovog trajekta u četvrtak.

„Ovi protesti su voda AfD-a“, rekao je Klemens Rise, generalni sekretar udruženja malih farmera u Saksoniji, istočnoj državi u kojoj je krajnje desničarska stranka pred izbore u septembru.

„Sve veći birokratski teret i rastući troškovi u poslednjih 10 godina stvorili su ogromnu frustraciju koja se sada emituje“, dodao je on.

Farmeri drže oko polovine nemačke kopnene mase, a predstavnici industrije naglašavaju da bi geografska lokacija zemlje i kvalitet zemljišta trebalo da znače da njihov sektor ima budućnost čak i u vremenima globalnog zagrevanja.

Smanjenje subvencija koje je ove zime uznemirilo nemačke farmere bilo je manje planirano nego što je nametnuto vladi kancelara Olafa Šolca od strane opozicije koja sada radosno trlja ruke.

U novembru je nemački ustavni sud presudio da je vladin dugoročni „fond za klimu i transformaciju“ neustavan nakon što je Demohrišćanska unija desnog centra (CDU) pokrenula pravni spor protiv planova države da prenameni nepotrošeni novac iz vanrednih mera pandemije za akcione inicijative za klimu.

Presuda je navela tri vladajuće stranke – Šolcove Socijaldemokrate levog centra, Habekovu stranku Zelenih i liberalnu pro-poslovnu Slobodnu demokratsku stranku (FDP) ministra finansija Kristijana Lindnera – da traže načine da zatvore rupu od 60 milijardi evra.

Poreske olakšice za poljoprivredni dizel i oslobađanje od poreza na automobile za poljoprivredna vozila – koje ne vole ni ekolozi ni liberali slobodnog tržišta – ponudili su se kao oblasti za kompromis.

Populistički gnev koji su ovi sada delimično revidirani rezovi izazvali uglavnom je usmeren na Zelene, a ne na CDU u opoziciji ili liberalni FDP, čija je posvećenost mehanizmu kočnice duga – ograničavajući zaduživanje na 0,35 odsto nominalnog bruto domaćeg proizvoda Nemačke – ozbiljno ograničava manevarsku sposobnost vlade.

Predložena smanjenja su kritikovana čak i među poljoprivrednicima sa simpatijama prema agendi ekološke partije.

„Apsolutno je ispravno transformisati nemačku poljoprivredu iz oslanjanja na fosilna goriva u solarnu“, rekao je Otmar Ilčman, farmer mleka iz Istočne Frizije, u Donjoj Saksoniji. „Ali ovo nije pravi način.“

Smanjenje subvencija za dizel, koje vlada sada planira postepeno da uvede do 2026. godine, verovatno će pogoditi manje farme, a ne velike kompanije, i moglo bi se pokazati posebno bolnim za organske poljoprivrednike, koji koriste više benzina po hektaru od konvencionalne poljoprivrede.

Neki farmeri predlažu da bi vlada umesto toga mogla da poveća porez na parafin ili đubrivo.

„Već se osećamo kao da smo previše regulisani od strane revnih birokrate“, rekao je Ilčman, ukazujući na novo satelitsko praćenje poljoprivrednih polja širom EU i zahteve za poljoprivrednike da protokoliraju svoje metode putem aplikacije.

„Postoji osećaj da šta god da radimo nikada nije dovoljno“.

Bez obzira na to, bio je veoma kritičan prema tome da su neke njegove kolege pale na napredovanje krajnje desnice.

„Neki farmeri kažu: ’Ne može biti gore od ovoga, mogao bih sledeći put da glasam za AfD’“, rekao je on. „Pa, predlažem da pogledaju šta imaju da kažu u svom manifestu“.

Osnovana od strane grupe ekonomista slobodnog tržišta, ali anti-evro ekonomista, AfD u svom partijskom manifestu iz 2023. i dalje poziva na „raščišćenje džungle od subvencija i specijalnih fondova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari