"Nedelju dana živimo u životinjskim uslovima": Mobilisani ruski vojnici već protestuju (VIDEO) 1EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Nedavno mobilisani ruski vojnici protestuju zbog „nehumanih“ uslova, nedostatka oružja i načina na koji se prema njima ophode oficiri, prikazano je u video-snimku, koji je juče objavio nezavisni portal Insajder.

Snimak novih regruta koji spavaju na podu, koji su naoružani starim puškama i kojima je naređeno da se sami snabdevaju opremom pojavio se gotovo odmah nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin prošlog meseca proglasio „delimičnu“ mobilizaciju, preneo je Moskou tajms.

Oko 500 vojnika se bez obuke i bez ikakvih informacija gde su raspoređeni okupilo u regionu Belgorod na zapadu Rusije u blizini ukrajinske granice, rekli su autori najnovijeg video-snimka.

„Nikome nismo potrebni“, čuje se glas iza kamere, pored koje su okupljeni vojnici u uniformama na železničkom peronu.

„Nedelju dana živimo u životinjskim uslovima“, rekao je glas, dodajući da vojnici od kada su regrutovani nisu dobili materijalnu podršku ili finansijsku kompenzaciju. „Potrošili smo apsurdnu količinu novca samo da se prehranimo, da ne spominjemo municiju.“

I Anton Geraščenko, savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova, je na Tviteru objavio da je pet stotina mobilisanih Rusa vozom stiglo do regiona Belgorod i da su počeli protest.

„Žale se da nemaju šlemove, pancire, lekove, novca, čak i hranu. Dobili su samo polovne puške. Topovsko meso je počelo da naslućuje da će biti iskorišćeno“, naveo je Geraščenko.

Insajder je ranije pisao, preneo je Moskou tajms, da su supruge vojnika bile primorane da potroše čak 2.500 dolara za opremu svojih muževa.

Na sajtu koji je osnovan da bi odgovarao na pitanja o mobilizaciji se navodi da je nelegalno zahtevati od vojnika da sami kupuju opremu. Isti sajt podstiče vojnike da na front donose svoje naočare za noćni vid i dronove.

Nije poznato gde su na kraju raspoređeni vojnici koji su prikazani na snimku.

Zapadni vojni analitičari prognoziraju da će to što je Kremlj požurio da rasporedi nove regrute na frontove rezultirati viskom stopom smrtnosti, nepouzdanošću trupa i niskim moralom.

Ima navoda da je nekoliko vojnika umrlo pre nego što je raspoređeno na frontove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.