Nemačka i EU nagovestile prisustvo samitu G-20 u novembru uprkos pozivu i Putinu 1EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Nemačka i EU su nagovestile da ne isključuju mogućnost prisustvovanja samitu G-20 u novembru iako je zemlja domaćin Indonezija poziv uputila i ruskom predsedniku Vladimiru Putrinu.

Govoreći sa samita G-7 u Bavarskoj čiji je on domaćin, Šolc je rekao da razvijene zemlje i zemlje u razvoju koje čine G-20 i dalje imaju „veliku ulogu“, a saradnja je ključ. On je naglasio da će konačnu odluku o tome da li će prisustvovati samitu kasnije ove godine doneti „uoči polaska“.

Sličan stav je izrazila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja takođe nije odbacila mogućnost da prisustvuje samitu zajedno s Putinom u novembru. „Veoma je važno da mu kažemo u lice šta mislimo o njemu“, rekla je. „I moramo pažljivo da razmotrimo da li želimo da parališemo celi G-20.“

Indonezija je odbila da isključi mogućnost prisustva Putina samitu u novembru uprkos globalnoj kritici zbog njegove invazije na Ukrajinu, ali, kako je Šolc ukazao, domaćin G-20 je uputio poziv i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari