Budućnost ratovanja: Upoznajte nemačkog gospodara dronova 1Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Florijan Zajbel (Florian Seibel) je u robotima video budućnost ratovanja. Sada želi da ubedi Ukrajinu i Evropu da moraju da prihvate autonomno oružje, piše Politico.

Bivši pilot helikoptera u nemačkoj vojsci, 44-godišnji Zajbel je izvršni direktor kompanije Quantum Systems iz Minhena koja se među svojim investitorima može pohvaliti čarobnjakom iz Silicijumske doline Peterom Tilom.

Kompanija pravi izviđačke bespilotne letelice koje koristi Ukrajina da se odbrani od ruske invazije.

Brojčana razlika između armija demokratskih zemalja i vojske Kine i Rusije, rekao je on, učiniće da je oslanjanje na robote neophodno „da bi se izborili sa našim smanjenim brojem boraca“.

On je pokrenuo novu kompaniju pod nazivom Stark Defense a koja se fokusira na dronove koji mogu da rade bez ljudske kontrole.

Iako je rekao da je kompanija dobila ime po Arji Stark, heroini iz fantastične serije knjiga „Pesma leda i vatre“ i njene TV adaptacije „Igra prestola“, ona takođe podseća na industrijalca superheroja Marvelovih stripova Toni Stark.

Starkova misija, rekao je Zajbel za Politico prošlog meseca, jeste da „uzdrma odbrambenu industriju i izgradi autonomne sisteme, na kopnu, u vodi, na površini“, a sve sa mogućnostima udara.

Starkovo lansiranje dešava se u ključnom trenutku u istoriji autonomnog oružja. Sa geopolitičkim tenzijama koje dostižu vrhunac, ukrajinskom veštom upotrebom dronova i tehnologijom veštačke inteligencije vojne sile, uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Rusiju, željno traže izgradnju autonomnih sposobnosti.

Mogu uočiti mete bez zavisnosti od GPS-a ili ljudskog upravljača

Oko 400 bespilotnih letelica kompanije Quantum Systems već leti u Ukrajini, a još 800 će biti isporučeno u avgustu prema dogovoru koju je u aprilu postigao nemački vicekancelar Robert Habek.

Kompanija otvara i fabriku u Ukrajini.

Ruski razvoj tehnika ometanja koje mogu da spreče bespilotna vozila da se orijentišu ili komuniciraju sa pilotima uverio je Zajbela da daljinski kontrolisani dronovi na koje se Ukrajina dugo oslanjala sada gube prednost.

AI, napredna tehnologija koja može da uoči obrasce i donosi odluke, pružila je spas.

Zahvaljujući AI — i Nvidia čipovima — bespilotne letelice Quantum Systems mogu pregovarati o bojnom polju i uočiti mete bez zavisnosti od GPS-a ili ljudskog upravljača.

Oni tada mogu sami da odlete na lokaciju bez ometanja i pošalju nazad predložene ruske vojne ciljeve za artiljerijske udare.

Konačna odluka i dalje ostaje na ukrajinskim vojnicima što znači da odluke o ubijanju treba da donose ljudi, a ne mašine.

Ali Zajbel misli da će ta norma morati da se promeni.

„Ako ne mogu da komuniciraju nazad“, rekao je on, „dronovi će morati da naprave sledeći korak u evoluciji: da identifikuju mete za sebe, klasifikuju ih kao prijatelje ili neprijatelje i u slučaju nevolje – pogode ih“.

Po njegovom mišljenju, cena nerazvijanja oružja sposobnog  da se upravlja celim lancem ubijanja, od odabira mete do napada  jeste da započnete sledeći rat kao autsajderi.

„Ako ne želimo da se naša deca bore protiv kineskih ratnih robota u budućnosti, moramo sami da krenemo i radimo na ratnim robotima“, rekao je Zajbel.

Zabrana borbenih robota

U isto vreme, diplomate, aktivisti i tehnolozi žele da obuzdaju tehnologiju, zabrinuti da bi to izazvalo eskalaciju rata vođenu veštačkom inteligencijom, masovna ubistva pritiskom na dugme, katastrofe u prijateljskim požarima i moralno odvratan algoritam smrti od strane.

Austrijska vlada predvodi napore za izradu međunarodnog ugovora koji bi zabranio autonomno oružje čije akcije ne mogu kontrolisati ili predvideti njihovi ljudski gospodari.

„Ne trebaju nam proizvođači oružja koji tvrde da će nepredvidivo i neetičko oružje učiniti Evropu bezbednijom“, rekla je za Politico Ana Hehir, šefica programa za autonomno oružje u Institutu za budućnost života.

„Postojao je period u istoriji kada su velike vojne sile mislile da im je potrebno biološko oružje da bi se suprotstavile sopstvenim programima biološkog oružja svojih protivnika. Moramo da zadržimo racionalno predviđanje kada procenjujemo nove tehnologije“.

Zajbel je rekao da autonomno oružje, ako je pravilno dizajnirano, može smanjiti kolateralnu štetu iskorišćavanjem superiornih analitičkih sposobnosti AI: dron sa AI pogonom bi mogao da razlikuje prijatelja od neprijatelja ili civila od borca, sa većom preciznošću.

„Ove rasprave su slične onima o autonomnoj vožnji: ljudska priroda je skeptična, a ako je nešto novo, mora da je loše“, rekao je on. „Mislim da je suprotno: autonomno oružje može doneti mnogo pametnije odluke“.

Hehir navodi da ako vojna AI dostigne nadljudsku preciznost, to bi zahtevalo još jače provere tehnologije kako bi se izbegle da se te sposobnosti koriste za „ciljana ubistva“ na osnovu specifičnih karakteristika.

Izrada slučaja

Stark još uvek regrutuje i traži ulaganja rizičnog kapitala, ali Zajbel kaže da će moći da primeni svoje proizvode u kratkom roku ako bude potrebno – posebno ako ih Ukrajina zatraži. U međuvremenu, on iznosi svoj slučaj vrhu vlasti.

„Večeras u Berlinu ponovo razgovaramo sa generalom Karstenom Breuerom, načelnikom nemačkih oružanih snaga. Poručujemo im da će sledeći rat biti sve oko ratovanja bespilotnim letelicama“, rekao je Zajbel za Politico u maju.

„Ovi sistemi su, na kraju, sposobni da rade bez čoveka u krugu. Ali to nije moja odluka: mi ćemo pripremiti teren da to bude moguće“, rekao je on.

„Ali ako je odluka nemačke vlade da ne možemo imati autonomno oružje bez ’ljudi‘, onda se ono neće koristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari