Nemački ministar odbrane stigao u nenajavljenu posetu Kijevu 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus stigao je danas u nenajavljenu posetu Kijevu da bi ponovo potvrdio podršku Berlina Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske vojske.

Nemačka je druga po pruženoj vojnoj pomoći Ukrajini posle SAD. Ona nastoji da pruži uveravanja Kijevu o nastavku pomoći pošto se Ukrajina zabrinula o daljoj podršci saveznika zaokupljenih izbijanjem rata između Izraela i palestinskog Hamasa.

„Ponovo sam ovde prvo da obećam dodatnu pomoć, ali takođe da izrazim našu solidarnosti i naše duboke veze kao i naše divljenje za hrabru borbu koja se ovde vodi“, rekao je Pistorijus kada je položio cveće na trgu u centru Kijeva.

Pistorijus je stigao u Kijev vozom i treba da razgovara sa svojim ukrajinskim kolegom kao i sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Njegova poseta dolazi u vreme kada jačaju ruski vazdušni napadi na Ukrajinu i kada se Kijev priprema za povećanje ruskih napada na energetske instalacije zemlje tokom zime.

Ovo je druga Pistorijusova poseta Kijevu od kada je postao ministar odbrane početkom godine, a dolazi dan posle takođe nenajavljene posete američkog ministra odbrane Ukrajini Lojda Ostina.

Pistorijus je položio venac na trgu gde su hijade ljudi demonstrirale nedeljama pre deset godina da traže demokratske reforme, a tokom dana treba i da poseti centar za vojnu obuku.

Posle prvobitnog oklevanja Nemačka je znatno povećala svoju podršku Ukrajini od početka ruske invazije, i isporučila je Kijevu veliku količinu raznog oružja od tenkova i sistema protivvazduhoplovne odbrane do municije.

Taj rat je takođe podstakao nemačku vladu da finansira jačanje nemačkih oružanih snaga i kancelar Olaf Šolc je najavio da će fond od 100 milijardi evra biti izdvojen za tu svrhu.

Od početka rata između Izraela i Hamasa Nemačka je čvrsto podržala Izrael u borbi protiv tog palestinskog islamističkog pokreta ali Šolc je obećao da će Nemačka nastaviti da pomaže Kijev „koliko god to bude bilo potrebno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari