Nemački sud istražuje moguću sajber špijunažu nemačkih poslanika 1Foto: Pixabay/iAmMrRobIlustracija)

Nemačko savezno tužilaštvo objavilo je danas da je otvorilo istragu oko sumnje u sajber špijunažu poslanika Bundestaga, iza koje, prema sumnji Berlina, stoji ruska obaveštajna služba.

„Mogu da potvrdim da smo otvorili istragu na osnovu sumnje u aktivnost stranih obaveštajnih službi“, rekao je za Frans pres portparol tužilaštva.

On je odgovarao na pitanje o optužbama koje je početkom nedelje uputila nemačka vlada protiv ruske tajne službe oko „fišing“ napada na nemačke poslanike.

Nemačka je optužila Rusiju da stoji iza sajber napada na nemačke političare radi širenja dezinformacija uoči izbora kasnije ovog meseca koji će odlučiti ko će naslediti Angelu Merkel, dok u Berlinu raste zabrinutost da bi Moskva mogla da pokuša da ponovi uplitanje kao u slučaju američkih izbora 2016. godine, preneo je juče Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Nemačka vlada pozvala je Moskvu da odmah prekine „ilegalne sajber aktivnosti“ usred porasta fišing napada na političare uoči ključnih parlamentarnih izbora ovog meseca, ističe Vašington post (The Washington Post).

Portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Sase rekla je novinarima 6. septembra da su nemački zvaničnici izrazili zabrinutost ruskim kolegama prošle nedelje nakon što su mete napada bili članovi saveznog i lokalnih parlamenata.

Nemačka obaveštajna služba upozorila je u julu da je grupa Goustrajter (Ghostwriter) od februara izvodila „intenzivne napade“, kao moguću pripremu za operacije „hakovanja i curenja“ u kojima se kradu informacije koje bi kasnije bile objavljene, bilo u njihovom izvornom obliku ili falsifikovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.