Nemačku ministarku u Varšavi dočekao zahtev za reparacije i zatvaranje Severnog toka 2 1Foto: EPA-EFE/Jens Buettner

Novu nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok u Varšavi, koju je posetila danas kao treću prestonicu od imenovanja vlade, dočekao je zahtev da Nemačka odustane od ruskog gasovoda Severni tok 2 i da se započnu razgovori o ratnim reparacijama Nemačke Poljskoj, posebno o opljačkanoj kulturnoj baštini, što je za njenu zemlju pravno zatvoreno pitanje.

„Odluka nemačkih vlasti da se gradi Severni tok 2 bila je fatalna. Delim stav da je Severni tok 2 opasnost za mir u Evropi. Poljska će zahtevati da se taj štetni projekt zatvori. Bila je to fatalna politika koja je doprinela porastu pretnji miru u Evropi. Poljska od 2004. godine dosledno upozorava na štetnost tog projekta za poljsko-nemačke odnose, odnose saveznika u Evropi i za bezbednost Ukrajine“, kazao je šef poljske diplomatije Zbignjev Rau, posle sastanka sa nemačkom ministarkom.

Berbok je, uz deklarisanje spremnosti Poljske da ojača strateški dijalog sa Nemačkom i zahvalnosti što je među tri prve inostrane posete simbolično odabrala i Poljsku dočekao, međutim, i zahtev Raua da Nemačka vrati umetnička dela opljačkana tokom Drugog svetskog rata, a da se za ona koja su uništena isplati odšteta.

„Poljsku i Nemačku vezuju vekovni odnosi, a sećanje na prošlost i dalje opterećuje naše sadašnje odnose. Mnogo pitanja rešeno je tako da to ne odgovara osećanju pravde u društvu. Očekujemo od nemačke vlade dobru i konkretnu saradnju u pitanju odgovornosti Nemačke za to što je izazvala Drugi svetski rat“, kazao je Rau.

„Spremni smo da jačamo strateški dijalog sa Nemačkom, ali Poljska se ne slaže sa povratkom sfera uticaja“, rekao je Rau, javila je državna televizija TVP.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.