Netanjahu će ponovo biti premijer, pokazuje anketa 1Foto: EPA/JASON SZENES

Rezultati ankete Panels politiks (Panels Politics) objavljeni u dnevnom listu Mariv pokazuju da će Netanjahuova konzervativna partija Likud osvojiti 30 poslaničkih mandata u parlamentu-Knesetu sa 120 poslanika, a da će njegov desničarski, nacionalističi blok imati većinu.

Na drugom mestu sa 13 poslanika je stranka koju će možda predvoditi bivši komandant vojske Beni Ganc, ali on još nije potvrdio da će se kandidovati. Levičarske i partije centra uveliko zaostaju.

Anketom je obuhvaćeno 500 ispitanika. Netanjahu je pozvao da se prevremeni izbori održe 9. aprila i sada predstoji tromesečna kampanja nad kojom se nadvila senka čitavog niza istraga za korupciju protiv njega.

Izraelski vrhovni tužilac rekao je da ta kampanja neće imati efekta na odluku kada da se eventualno podigne optužnica protiv Netanjahua.

Policija je preporučila da se Netanjahu optuži u nizu istraga o korupciji i saradnici vrhovnog tužioca Avihaja Mandelblita su navodno to takodje preporučili.

Mandelblit donosi konačnu odluku, a Netanjahu se nada daće se to desiti tek kada ponovo bude izabran.

Odluka da se glasa pola godine pre redovnih izbora pala je nakon što se ispostavilo , kako se čini, davladajuća koalicija nema dovoljno glasova da se usvoji kontroverzni zakon o regrutaciji za vojsku ultraortodoksnih Jevreja.