Netanjahu odbacio plan po kojem bi Hamas mogao da bude partner u upravljanju Gazom nakon rata 1foto EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je plan po kojem bi Hamas mogao da bude partner u upravljanju Gazom nakon rata, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Pozivajući se na raniji izveštaj Blumberga da palestinske vlasti rade sa američkim zvaničnicima na planu o upravljanju Gazom po okončanju sukoba koji straju od 7. novembra, Bi Bi-Si ističe da je The Times of Israel preneo poruku Benjamina Netanjahua kako „neće biti Hamasa“ i da će ga Izrael „eliminisati“.

Blumberg je javio da palestinske vlasti sa američkim zvaničnicima razrađuju mogućnosti upravljanja Gazom posle rata.

Palestinski premijer Mohamed Štajeh ocenio je kako bi poželjan ishod bio da militantna grupa Hamas, koja kontroliše Gazu, postane mlađi partner Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Štajeh je rekao da će koalicija imati za cilj izgradnju nove nezavisne države koja uključuje Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

„Ako su oni (Hamas) spremni da se dogovore i prihvate političku platformu PLO, onda će biti prostora za razgovor. Palestince ne treba deliti“, rekao je Štajeh.

Komentarišući tu ideju, Netanjahu je odbacio palestinsku upravu kao rešenje.

„Činjenica da je to predlog palestinskih vlasti samo jača moju politiku – palestinska uprava nije rešenje“, poručio je izraelski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari