Netanjahu poverio ultradesničarima kontrolu nad izgradnjom jevrejskih naselja 1Foto: EPA/DAN BALILTY / POOL

Mandatar za sastav nove vlade Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da je postignut koalicioni sporazum koji će omogućiti članovima ultradesne stranke, pristalicama jevrejskih naseljenika, kontrolu nad ključnim ministarstvima i važnu ulogu u nadgleanju izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sporazum sa strankom Verski cionizam predstavlja važan korak za Netanjahua u vreme nastoji da obrazuje vladu posle parlamentarnih izbora 1. novembra, ali takođe bi mogao da izazove spor sa glavnim saveznicima, a pre svih sa SAD.

Netanjahuov konzervativni Likud je najavio da će Verski cionizam deliti kontrolu nad ministarstvom finansija, rukovoditi ministarstvom zaduženim za imigraciju i predvoditi novo ministarstvo „nacionalnih misija“.

Takodje je najavljeno da će član te partije imati i specijalnu funkciju na nivou ministra u ministarstvu odbrane i da će biti zadužen za izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u koordinaciji sa Netanjahuom.

Netanjahu je ocenio da je to „značajan dodatni korak ka formiranju desničarske, nacionalističke vlade“.

Lider verskog cionizma Becalel Smotrič je sporazum označio istorijskim korakom koji će doprineti razvoju naselja.

Smotrič je vodja pokreta jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali i teži značajnom povećanju izgradnje stanova za jevrejske naseljenike na okupiranim teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Medjunarodna zajednica, uključujući SAD, smatra izgradnju naselja nelegitimnom.

Netanjahu i njegovi saveznici čvrstorukaši osvojili su većinu od 64 poslaničkih mandata od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu).

On je postigao dogovore sa dva druga partnera ultradesničara i daje im kontrolu nad policijskim snagama, te postavlja političara, poznatog po izjavama protiv LGBTQ zajednice i kritikovanju Jevreja koji nisu ortodoksni, da bude zadužen za „jevrejski identitet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.