Netanjahu sklopio koalicioni sporazum sa ekstremističkim, homofobičnim političarom 1Foto: EPA-EFE/ Yoav Dudkevitch POOL

Mandatar za sastav nove vlade Izraela Benjamin Netanjahu sklopio je koalicioni sporazum sa poslanikom ultradesničarem, seksistom, poznatom po stavovima protiv LGBTQ zajednice i Arapa Avijem Maozom, vođom partije Noam, javljaju danas izraelski mediji.

 

Maoz će na osnovu sinoć potpisanog sporazuma biti zamenik ministra zadužen za upravu za jevrejski identitet, koja bi tek trebalo da se osnuje.

Jedna od organizacija koju će Maoz nadgledati je Nativ, odgovorna za jevrejsku imigraciju u Izrael iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Budući zamenik ministra je rekao da želi da ograniči mogućnost za imigraciju Jevreja, te da unuci Jevreja koji nisu i sami Jevreji nemaju pravo da se usele u Izrael na osnovu Zakona o povratku.

Mnogi imigranti iz bivšeg SSSR-a dobijaju državljanstvo po baki ili dedi Jevrejima, a ako imigracija bude u nadležnosti Maoza, to bi moglo imati uticaja na njihovo useljavanje.

Netanjahuov konzervativni Likud je pre nekoliko dana pristao da ultradesničar Itamar Ben-Gvir bude ministar nacionalne bezbednosti.

Novi sporazum sa Maozom približava Netanjahua formiranju najtvrdokornije vlade u istoriji Izraela koja će se sastojati samo od desničarskih, ultradesničarskih, verskih i partija ultraortodoksnih Jevreja, navode izraelski mediji.

Maozova partija je u izbornoj kampanji isticala da arapski učitelji u jevrejskim školama doprinose brisanju jevrejskog identiteta.

On je protiv žena u borbenim jedinicima izraelske vojske, a za legalizaciju odvajanja žena i muškarca na javnim događajima, između ostalog.

Netanjahuov sporazum sa Maozom oštro su osudili političari iz odlazeće koalicije, označivši ga rasističkim.

Sadašnji premijer Jair Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), je izjavio da je taj sporazum „ni manje ni više nego bezumlje i da se svakim danom koji prođe čini da će vlada biti ne potpuno desničarska već potpuno ludačka“.

On je podsetio da se Maoz protivi regrutovanju žena u izraelsku vojsku, podržava terapiju konverzije za LGBT i svaki nazadni stav koji se može zamisliti.

Odlazeći ministar odbrane Beni Ganc je objavio na Tviteru da će se „boriti protiv ekstremitičke Netanjahuove vlade svim sredstvima“.

Netanjhuov potez su kritikovali i poslanici iz sekularne desničarske partije Izrael bejtenu (Izrael naš dom) koja je deo odlazaće koalicije i pre svega predstavlja imigrante iz bivše Sovjetskog Saveza.

Aguda, udruženje za LGBTQ plus jednakost u Izraelu, je ocenilo da je uključenje Maoza u buduću vladu Izraela najniža tačka na koju je spala zemlja jer je on opsednut ukidanjem prava pripadnika te zajednice i legitimizovanjem mržnje protiv njih.

Izraelski mediji komentarišu da uključenje Moaza u koaliciju nije od ključnog značaja jer lider Likuda i njegovi saveznici imaju 64 poslanička mandata u parlamentu (Knesetu) sa ukupno 120, posle izbora 1. novembra. Maoz je jedini poslanik u Knesetu iz partije Noam.

Likud još nije sklopio sporazum sa dve partije ultraortodoksnih Jevreja i ultradesnim Verskim cionizmom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.