Netanjahuova poseta Emiratima odložena zbog nesporazuma o preletu aviona sa Jordanom 1Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ GIL COHEN-MAGEN

Poseta premijera Izraela Benjamina Netanjahua Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) planirana za danas je odložena, potvrdio je Netanjahuov kabinet.

Kako je navedeno put u Abu Dabi je odložen do daljeg zbog nesporazuma sa Jordanom o letu kroz jordanski vazdušni prostor.

„Te teškoće proistekle su, kako se čini, zbog otkazivanja (jučerašnje) posete jordanskog prestolonaslednika džamiji Al Aksa (u Jerusalimu) zbog neslaganja o bezbednosnim aranžmanima na tom mestu“, navedeno je u saopštenju.

Vlada u Jordanu nije odmah odgovorila na molbu AP-a da to prokomentariše.

Premijerov kabinet je saopštio da će istorijska, prva poseta premijera Izraela od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, biti zakazana ponovo u dogovoru sa vlastima Emirata.

Cilj posete bi bio da se učvrste nove diplomatske veze između bliskoistočnih zemlja i doprinese da Netanjahu ostane premijer posle predstojećih parlamentarnih izbora.

Ranije je danas je Netanjahuov put doveden u pitanje jer je njegova supruga Sara Netanjahu prošle noći primljena u bolnicu zbog upale slepog creva.

Kako je naveo neimenovani zvaničnik u Netanjahuovom kabinetu ona će ostati u bolnici nekoliko dana.

Netanjahu je nameravao da iskoristi posetu Emiratima 12 dana pre izbora da bi stekao političku prednost.

UAE su u avgustu postale treća arapska zemlja posle Egipta i Jordana koja je uspostavile zvanične diplomatske veze s Izraelom.

Izraelski premijer je nastajao sebe da predstavi kao iskusnog državnika, posebno sposobnog da predvodi zemlju u teškim vremenima.

Poseta planirana za četvrtak je prethodno tri puta odlagana usled restrikcija uvedenih zbog pandemije, a mogla bi da skrene pažnju sa predstojećeg sudjenja Netanjahuu za korupciju i gneva zbog posledica koje je na privredu zemlje ostavila pandemija korona virusa.

U radnoj poseti Emiratima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.