Ni bugarski socijalisti nisu sastavili vladu, Radev raspisuje nove izbore 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Nijedna od stranaka u Bugarskoj koje su pokušale sasataviti vladu nakon juslkih izbora nije u tome nije uspjela, nakon što su i socijalisti mratili mandat predsedniku Rumen Radev mora da raspusti parlement i raspiše nove izbore, treće u ovoj godini.

Bio je to, kko javlja Hrvatska radio-televizija, treći pokušaj formiranja vlade.

Radev će odrediti datum novih izbora i imenovati privremenu vladu.

Nije određen rok do kada taj proces mora biti završen.

„Nažalost, čekaju nas novi izbori i pregovori“, izjavio je on.

Datum održavanja novih izbora još se ne zna, moguće je da će se održati u novembru, kada se održavaju i predsednički izbori.

Socijalisti, treća po snazi stranka u Bugarskoj, nisu uspeli sastaviti većinu i morali su mandat vratiti predsedniku države i zemlja se, dva meseca nakon parlamentarnih izbora, našla pred trećim izborima u ovoj godini.

S 36 od ukupno 240 mjesta u parlamentu, socijalisti sada zavise od podršci pet drugih stranaka od kojih su neke međusobni protivnici.

Populistička stranka ITN (punog naziva Postoji takav narod) pobedila je na izborima 11. jula sa 65 mandata, ispred stranke bivšeg premijera Bojka Borisova GERB (Građani za europski razvoj Bugarske), koja je osvojila 63 mandata.

GERB je izgubio podršku glasača nakon što su ga političke stranke koje su 2020. protestovale optužujući Borisova za korupciju.

Ni ITN ni GERB ne mogu sastaviti vladu jer nemaju potrebnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.