Nizak rejting nemačke Socijaldemokratske partije 1Foto: Clemens Bilan/ EPA

Dok nemački socijaldemokrati odlučuju o priključenju novoj vladinoj koaliciji koju vodi kancelarka Angela Merkel, podrška njihovoj stranci pala je na rekordan nizak nivo, pokazuju ankete.

Kako prenosi Hina, nemački birači odgovarali su na pitanje za koju bi stranku glasali kada bi sutra izašli na birališta. Istraživanje je proveo institut Emnid, a rezultate su objavile novine Bild am Sonntag.

Na uzorku od 1.890 ispitanika, samo 16 posto ih se izjasnilo da bi glas dali socijaldemokratima, što je najniži rejting SPD-a otkad Emnid sprovodi istraživanja. Za demokršćansku uniju Angele Merkel CDU i CSU izjasnilo se 33 posto ispitanika. Petnaest posto ispitanika glasalo bi za ultradesničarsku Alternativu za Nemačku (AfD), dok bi 12 posto dobili Zeleni, navodi se u anketi, navodi Hina .Takvi loši rezultati SPD-a podudaraju se s drugim nedavno objavljenim istraživanjima.

Anketa koju je proveo institut INSA krajem februara dala im je samo 15,5 posto podrške, a po anketi koju je u četvrtak objavila nacionalna televizija ARD imaju podršku 18 posto birača. Od 1949. godine, tri nemačka kancelara bila su iz SPD-a, dok ih je petoro došlo iz CDU-a.

Merkel je preuzela dužnost u novembru 2005. godine, ali se trenutno bori za formiranje većinskog bloka u Bundestagu, više od pet meseci nakon saveznih izbora u Nemačkoj. Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) sprovela je stranačko izjašnjavanje o tome da li SPD treba da ponovo uđe u koaliciju s demokršćanskom unijom CDU/CSU Angele Merkel.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.