Norveški ministri podneli ostavke jer žele više vremena za porodicu 1Foto: Pixabay / MabelAmber

Norveška konzervativna premijerka Erna Solberg smenila je svoje ministre za naftu i saobraćaj u okviru restruktiranja Vlade, nakon što su njih dvojica zatražili da provode više vremena s porodicama.

Rodna ravnopravnost igra značajnu logu u norveškoj politici, a iako Vlada desnog centra premijerke Solberg ima neznatnu mušku većinu, ključne položaje kao su premijerski, ministra finansija i vanjskih poslova drže žene.

„Mislim da ljudi potcenjuju kako je teško biti ministar kada vam deca ne žive u Oslu“, izjavila je Solberg na konferenciji za novinare.

„To je glavni razlog zašto je nekoliko ministara podnelo ostavke, posebno muškarci“, kazala je.

Terje Soeviknes, koji je bio ministar za naftu samo 20 meseci, preseliće se u svoj rodni grad na norveškoj zapadnoj obali, u kojem još živi njegovo dvoje dece iz prethodnog braka.

„Neke su stvari bitnije od ostalih“, izjavio je Soeviknes, dodajući da je to prava odluka, jer mu treba „više vremena s porodicom“.

Slično njemu, ministar saobraćaja i komunikacija Ketil Solvik-Olsen objavio je da će staviti političku karijeru „na čekanje“ i preseliti se u Sjedinjene Američke Države na godinu dana, dok njegova supruga ne preuzme položaj doktorke u bolnici u američkoj saveznoj državi Alabama.

Soeviknesa je nasledio kolega iz Napredne stranke Kjell-Boerge Freiberg, bivši gradonačlnik mesta u arktičkom arhipelagu Lofoten-Vesteraalen-Senja, u kojem naftna industrija već dugo čeka na dozvolu za istraživanjima nalazišta.

On je u petak izjavio da će norveški moratorij ne istraživanja nafte u regiji još ostati na snazi.

Ministar poljoprivrde Jon Georg Dale naslediće Solvik-Olsena u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija, dok će parlamentarac Baard Hoksrud preuzeti Daleov stari portfelj.

Augustovske ankete javnog mnijenja pokazuju da opozicija levog centra preuzima tesno vođstvo nad Vladom po prvi put u više od godinu dana, sudeći po kompilaciji anketarskih veb-sajtova, prenosi Rojters.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans