Nove američke sankcije Kubi 1

SAD su uvele nove sankcije Kubi zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji ali i zbog podrške Havane predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Ministarstvo trgovine je navelo da poništava postojeće dozvole za iznajmljivanje aviona kubanskim državnim avioprevoznicima i da neće izdavati nove. Sankcije će takodje obuhvatiti i više strane robe koja sadrži američke delove.

Navedeno je da te mere treba da kazne kubansku vladu zbog represije nad svojim gradjanima i zbog podrške vladi Venecuele, optužene za kršenje ljudskih prava i razaranje ekonomije.

„Ovaj akt ministarstva trgovine šalje novu jasnu poruku kubanskom režimu – odmah moraju prestati sa svojim rušilačkim ponašanjem kod kuće i u inostranstvu“, naveo je ministar trgovine Vilbur Ros.

Kubanski predsednik Migel Dijas Kanel je osudio američku odluku i na Tviteru je nazvao „nehumanom, surovom, nefer i genocidnom“.

Odnosi SAD i Kube su se pogoršali od ulaska Donalda Trampa u Belu kuću. Njegova vlada je ograničila putovanja na Kubu i uvela nove ekonomske sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.