Novi visoki predstavnik Kristijan Šmit stigao u BiH 1Foto: EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit stigao je danas u Bosnu i Hercegovinu, javili su sarajevski mediji.

Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tela (DKPT) BiH dočekali su Šmita na graničnom prelazu Ivanica, između BiH i Hrvatske.

Šmit je do graničnog prelaza stigao privatnim automobilom, posle čega je odgovornost za njegovu bezbednost preuzela DKPT.

On će prvo otputovati u Mostar, a predviđeno je da u Sarajevo stigne u večernjim časovima.

Šmit na dužnost stupa 1. avgusta i na toj funkciji će zameniti Austrijanca Valentina Incka, koji je 12 godina bio visoki predstavnik.

Uoči dolaska u BiH, Šmit je izjavio da put te zemlje ka EU i njena transformacija u demokratsku zemlju podrazumeva da u njoj ne sme da postoji etnička orijentacija. Ukazao je i da je neodrživo narušavanje teritorijalnog integriteta na Balkanu.

Komentarišući Inckovu odluku da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Šmit je rekao da EU, ako pravilno tumači njene smernice, zahteva upravo takvu vrstu zakona, za koji je kazao da je etnički neutralan.

„Ne radi se o tome da li je u pitanju Hrvat ili Srbin, već da li je neko uradio nešto što nosi breme krivice. Koliko vidim, to će pitanje, uz visokog predstavnika, otvoriti i sam put ka EU. Ne možete to skinuti s dnevnog reda“, naveo je.

Šmit je rekao da želi da naglasi jednu stvar, da „čak i ako neko misli da se takvim zakonom mogu postići promene u društvu, grdno se vara“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Novi visoki predstavnik Kristijan Šmit stigao u BiH”

  1. Dobro Dosli gospon Smit!Ocekujemo da sve neprijatelje drzave BiH strpate u zatvor a drzavu BiH napravite proEUropskom i clanicom NATO!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.