Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK (Arhiva)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će u Moskvi razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o složenoj situaciji u Siriji gdje skoro osam godina traje rat i razni igrači, uključujući brojne oružane grupe, pokušavaju da preuzmu kontrolu.

Turska traži uspostavljanje 30 kilometara duge tampon zone duž svoje granice sa Sirijom kako bi odbila kurdske paravojne snage, koje podržava SAD, a koje Ankara smatra „terorističkim grupama“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Sinan Ulgen, politički analitičar i bivši turski diplomata, za Al Jazeeru kaže kako je susret Putina i Erdogana ključan za dve države i stvaranje mape puta saradnje u ratom razorenoj Siriji nakon planiranog povlačenja 2.000 američkih vojnika.

Različite pozicije

„Kada se govori o sigurnosnoj zoni, Turska ne želi da rizikuje i da je pravi bez pristanka Rusije, pa čak i da se SAD u potpunosti slaže. Zvanična saopštenja iz Rusije i Turske ukazuju na jasne razlike pozicija dve države o ovom pitanju i susret će nam pokazati da li će dva aktera doći do razumevanja“, ističe on.

Erdogan je prošle sedmice, nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, istakao kako su se složili da Ankara uspostavi 32 kilometra dugu sigurnosnu zonu duž tursko-sirijske granice. Još se razgovara o tehničkim aspektima zone.

U Moskvi će se razgovarati i o kurdskim borcima koji imaju podršku Vašingtona, a koji su se borili protiv ISIL-a i kontrolišu širu regiju na severu Sirije nakon američkog povlačenja.

Foto: EPA/MOHAMMED BADRA

Rusija je saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada i njegovih savezničkih milicija i želi da njene strane preuzmu kontrolu nad teritorijom koju su pobunjenici osvojili nakon početka rata u martu 2011. godine.

Sastali se sedam puta 2018.

Prošle sedmice je Erdogan objavio članak za ruski list Komersant, u kojem se osvrnuo na tursko-rusku saradnju pogotovo kada je reč o rešenju sirijske krize i borbi protiv terorizma.

Anadolija donosi podatak kako su samo prošle godine Erdogan i Putin 25 puta razgovarali o aktuelnim temama, među kojima je i situacija u Siriji. Od toga, sedam puta su se sastali, a 18 puta razgovarali telefonom.

Među temama o kojima su razgovarali jeste i kupovina odbrambenog sistema S-400, koji se smatra jednim od najznačajnijih oblika saradnje Turske i Rusije u poslednje vreme. To je dovelo do snažnog protivljenja SAD-a koji je tražio obustavu kupovine.

Najavljeno je i kako bi se, nakon današnjeg susreta u Moskvi, dvojica predsednika vrlo brzo ponovno mogli videti jer je planiran novi trilateralni samit Turska – Rusija – Iran, posvećen rešavanju brojnih pitanja, a ponajpre sirijske krize.

Povezani tekstovi