Od sledeće nedelje izdavanje dokumenata sa natpisom Severna Makedonija 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI (arhiva)

U Severnoj Makedoniji će od iduće sedmice početi izdavanje dokumenata sa novim ustavnim imenom države, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova (MUP) Oliver Spasovski.

On je u parlamentu rekao da se trenutno prenose podaci u novi nadgrađeni sistem i da će od ponedeljka u MUP početi priprema za izdavanje svih dokumenata, koji će biti uskladjeni sa Ustavom u delu novog ustavnog imena (Severna Makedonija).

Spasovski je to rekao odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika opozicione VMRO DPMNE da objasni zastoj u izdavanju pasoša, ličnih karata i registarskih tablica.

Makedonija je 12. februara 2019. promenila ime u Severna Makedonija na osnovu sporazuma o rešavanju spora s Grčkom i, prema Prespanskom dogovru, ima obavezu da natpise na dokumentima uskladi sa novim ustavnim imenom.

Pasoši sa novim imenom države će, prema Zakonu o putnim ispravama, početi da se izdaju od 1. jula, dok će stari moći će da se koriste do 12. februara 2024. godine.

Izmenama tog zakona predvidjeno je i usaglašavanje sa Zakonom o upotrebi jezika, odnosno da se pasoši za etničke Albance štampaju i na albanskom jeziku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.