Odbor gruzijskog parlamenta za pravosuđe odbacio predsednički veto na zakon o 'stranim agentima' 1foto: EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Odbor gruzijskog parlamenta za pravosuđe odbacio je danas veto na Zakon o „stranim agentima“ koji je uložila predsednica države Salome Zurabišvili.

Ovaj potez Odbora omogućava da se ponovo raspravlja i glasa u parlamentu o tom kontroverznom zakonu, za koji je ombudsman te kavkaske zemlje upozorio da su potrebne izmene da bi se ograničila šteta koju bi naneo civilnom društvu.

Zakon o „stranim agentima“ pre nekoliko dana je, u drugom čitanju, usvojio parlament, koji kontroliše vladajuća partija „Gruzijski san“, uprkos višenedeljnim protestima koje je u više navrata razbijala policija.

Kritičari mere koju vladajuća partija želi da sprovede navode da će ona ograničiti slobodu medija i umanjiti šanse Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji.

Na zakon, koji je Zapad osudio kao protivan nastojanju Gruzije da se pridruži evroatlantskoj zajednici, 18. maja je predsednica Salome Zurabišvili stavila veto.

Međutim, parlamentarni odbor za pravna pitanja, kojim takođe dominira „Gruzijski san“, na današnjem sastanku pozvao je na odbacivanje predsedničkog veta i zatražio da se o zakonu ponovo raspravlja u skupštini, gde sa svojim patnerima ima dovoljno glasova da ga poništi.

Veliki protesti su u više navrata zahvatili gruzijsku prestonicu Tbilisi, dok je zakonska procedura prolazila u parlamentu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari