Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL SPUTNIK POOL

Kako prenosi RTS, Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je božićnoj liturgiji u Crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu. Liturgiju je služio starešina crkve Nikolaj Brindin. U Crkvi je bilo mnogo vernika među njima dosta dece, a prazničnoj službi je prisustvovao i vršilac dužnosti guvernatora Sankt Peterburga.

Božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi služio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Službi je prisustvovao premijer Dmitrij Medvedev. U glavnoj ruskoj crkvi okupilo se nekoliko hiljada vernika. Među prisutnima su, osim premijera, bili članovi Saveta Federacije, poslanici Državne dume i drugi visoki zvaničnici.

Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Patrijarh Koptske pravoslavne crkve predvodio je ponoćnu božićnu liturgiju u Kairu, kojoj je prisustvovao i predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi. Liturgija je održana uz velike mere bezbednosti, piše portal Al Jazeera Balkans.

Kako navodi ta medijska mreža, širom Egipta vojnici su se u punoj borbenoj opremi pridružili policajcima u zaštiti verskih objekata koji su više puta bila meta terorističkih napada. Na ulazima u koptske crkve bili su  metalni detektori, a obezbeđenje je pretresalo ljude.

Egipatski predsednik svečano je otvorio ogromnu katedralu blizu Kaira povodom koptskog Božića, uz jake mere sigurnosti dan nakon što je blizu jedne crkve pronađena eksplozivna naprava koja je ubila jednog policajca, navodi Al Jazeera Balkans.

Uz pravoslavnog koptskog papu Tavadrosa II, predsednik Sisi je izjavio da zemlja proživljava „važan trenutak u svojoj istoriji“.

„Mi smo jedno i uvek ćemo biti jedno“, rekao je Sisi pre pevanja koptskih božićnih pesama. Kopti  Božić slave u celom Egiptu 7. januara.

Brojne snage sigurnosti su mobilovane u nedelju na lokaciji u pustinji, 45 km od Kaira, gde Egipat gradi novo upravno središte, i gde je osim koptske katedrale u nedelju otvorena i džamija.

Koptski hršćani čine oko deset odsto stanovnika Egipta, čija se brojnost procenjuje na sto miliona stanovnika.

Otkazana služba u srpskoj crkvi u holandskom Najmegenu zbog „moguće pretnje“

Večernja služba za Badnje veče i Božićna liturgija otkazane su u srpskoj crkvi u holandskom gradu Najmegenu zbog moguće pretnje, saopštila je holandska policija, navodi N1.

Policija nije dala vise detalja o tome o kakvoj vrsti pretnje se radi, preneo je holandski portal Nos.

Parohija Svetog Save u Najmegenu je na svom sajtu obavestila vernike da će se iz predostrožnosti Liturgija za Božić održati u srpskom manastiru u Sint Hubertu.

Sekretar parohije Goran Savić potvrdio je za Nos da su obe službe otkazane i dodao da ne zna zbog čega bi se ona našla na meti, prenosi N1.

Povezani tekstovi