evakuacija zaporozje ukrajinaFoto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Oko 6.000 ljudi koji pokušavaju da pobegnu iz oblasti pod okupacijom Rusije na u jugoistoku Ukrajine u gradu Zaporožje ostalo je zaglavljeno zbog poplava koje su zahvatile rute za evakuaciju, naveli su ukrajinski zvaničnici.

“Preko 1.200 automobila nalazi se na kontrolnom punktu u Vasilivki, sa gotovo 6.000 naših građana koji čekaju u redu da napuste grad i odu u Zaporožje,” izjavio je danas za ukrajinsku televiziju gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, prenosi Si-En-En.

“Inače se čeka do sedam dana, ali situacija se sada dodatno iskomplikovala zbog velikih kiša u regionu Zaporožja koje su poplavile zemljani put u sivoj zoni i on sada nije prohodan”, dodao je on.

Ruta do Zaporožja kroz Vasilivku je jedan od nekoliko “zelenih koridora” koji omogućavaju civilima da pobegnu iz Rusijom okupiranih teritorija u bezbednije delove zemlje koji su pod kontrolom Ukrajine.

Ruta je poplavljena već nekoliko dana.

“Neprijatelj namerno usporava evakuaciju zato što primorava ljude da idu ovim putem na kojem ostanu zaglavljeni. Evakuacija je donekle moguća, ali je veoma naporna i traje veoma dugo”, dodao je Fedorov.

Zvaničnici su juče saopštili da se broj ukrajinskih izbeglica koji pokušavaju da putuju ovom rutom veoma povećao zbog ukrajinske kontraofanzive prema okupiranom gradu Hersonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.