Opet na slobodi: Todorić tri dana skupljao milion evra za kauciju 1Ivica Todorić Foto: Fonet/Zoran Jovanović

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak je položio kauciju od 7,5 miliona kuna (milion evra) kojom, prema prošlonedeljnoj odluci vanraspravnog veća, može da zameni istražni zatvor.

Kaucija je uplaćena na sudski račun, a očekuje se da će bivši vlasnik Agrokora tokom poslepodneva ili večeri da izađe na uslovnu slobodu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Poslepodne je održano ročište na Županijskom sudu u Zagrebu na koje je bio doveden iz Remetinca gde se nalazio od nedavnog izručenja Hrvatskoj iz Velike Britanije.

Todorić je predao pasoš na čuvanje sudu i dao obećanje da neće napuštati Zagreb tokom istrage, nakon čega je počela procedura razduživanja u istražnom zatvoru Remetinec.

Bivši vlasnik Agrokora bi na slobodu trebalo da izađe najverojatnije u kasnim poslepodnevnim ili večernjim satima.

U prikupljanju novca za kauciju bivšem vlasniku Agrokora pomogli su prijatelji, rekao je nakon sudskog ročišta u utorak Todorićev advokat.

Advokat: Novac skupljan tri dana

Izlazeći iz zgrade suda, advokat Jadranka Sloković novinarima je rekla da je kaucija stigla te da je istražni sudija ukinuo istražni zatvor, uz određene mere opreza.

„Todorić je dao obećanje da neće napuštati boravište bez dozvole suda i to je to“, kazala je Sloković, dodajući da će Todorić danas izaći iz zatvora u Remetincu gde se nalazi od izručenja Hrvatskoj.

Opet na slobodi: Todorić tri dana skupljao milion evra za kauciju 2
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Odgovarajući na novinarska pitanja Sloković je kazala da su Todorićevi prijatelji novac za kauciju skupljali tri dana, a nije želela da otkrije o kome je reč.

Ipak, kazala je da sud zna ko je uplatio kauciju.

Portparol suda Krešimir Devčić kazao je da je Todorić na ročištu upozoren da će, ukoliko bude prekršio deo mera predostrožnosti, kaucija pripasti državi, a da će se on vratiti u istražni zatvor.

Na pitanje da li zna ko je uplatio kauciju, Devčić je reako da je za sud relevantno samo da je novac uplaćen.

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda u sredu 15. novembra zaključilo je da Todorić može istražni zatvor da zameni merama predostrožnosit i kaucijom od 7,5 miliona kuna u gotovini, a njegova je odbrana ranije tvrdila da toliko novca nemaju.

Proširena istraga

Na ročištu održanom prošlog četvrtka na zagrebačkom Županijskom sudu istražni sudija je odlučivao o dva zahteva – predlogu odbrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svedoka, ali i novom zahtevu tužilaštva da bude zadržan zbog opasnosti od bekstva.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen za nezakonito pribavljanje više od milijardu kuna (135,5 miliona evra) iz Agrokora. Neposredno pre izručenja Hrvatskoj izjavio je da će istina mnogo koštati Hrvatsku.

Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova koje je investicioni fond Nexus Private Equity Partneri preko komapnije Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Bivši vlasnik Agrokora izneo je prošle srede svoj iskaz u tužilaštvu i nije odgovarao na pitanja, a prema rečima njegovih advokata, tužioci su ga mogli ispitati samo u vezi izvlačenja novca iz njegove bivše kompanije, ali ne i zbog Nexusovih zajmova. Nakon ispitivanja vraćen je u Remetinec.

Njegov advokat Jadranka Sloković izjavila je da Todorić nije odgovarao na pitanja tužilaštva jer s obzirom na situaciju u istražnom zatvoru nema uslova za pripremanje obrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.