Opozicija nije uspela da obori premijera Slovenije 1Janez Janša Foto: Beta/Tamino Petelinsek

Četiri slovenačke opoozicione stranke nisu večeras uspele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred Ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i Ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno „impičmenta“ pred Ustavnim sudom, posle celodnevne rasprave glasala su 42 poslanika, a 44 su bila protiv, prenela je HINA koja je navela da je za uspeh ustavne tužbe potrebna podrška najmanje 46 od ukupno 90 poslanika koliko ih je u parlamentu Slovenije.

U neprihvaćenom predlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke levice su Janši na teret stavile kršenje Ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne organe, loše upravljanje zdravstvenom krizom tokom epidemije korona virusa.

Janša je u parlamentu sve te tvrdnje negirao, tvrdeći da je opozicija motivisana „destruktivnom željom“ da sruši njegovu vladu pred 30. godišnjicu stvaranje slovenačke države i mesec dana pre nego što će Slovenija 1. jula preuzeti predsedavanje EU što je njemu prioritet.

Iako rezultat glasanja smanjuje pritisak na Janšinu vladu koja u parlamentu nema pravu većinu, opoozicija i dalje insistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebalo da podneese ostavku i da se održe prevremeni izbori.

U petak je u  slovenalkom parlamentu glasanje o predlogu Vlade za smenjivanje predsednika parlamenta Igora Zorčiča koji je nedavno istupio iz jedne od koalicionih stranaka i formirao samostalni poslanički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio da podnese ostavku, a vladajući poslanici pre mesec dana nisu uspjeli da ga smene jer im je nedostajao jedan glas.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Opozicija nije uspela da obori premijera Slovenije”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.