Oprezna podrška Tajvanu 1"Iza scene je lako zamisliti da japanski interesi nisu baš isti kao američki": Bivši zamenik američkog državnog sekretara Džim Stajnberg i predsednica Tajvana Caj Ing-ven juče u Tajpeju Foto: EPA-EFE/ ANN WANG POOL

Očekuje se da će Kina biti dominantna tema današnjih razgovora američkog predsednika Džozefa Bajdena i japanskog premijera Jošihide Suge u Vašingtonu, dok kineska vojska izvodi manevre u blizini Tajvana.

Suga će biti prvi svetski lider koji će se sastati s Bajdenom od njegove inauguracije u januaru, kao što se 2016. tadašnji premijer Japana Šinzo Abe prvi sastao s tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Kriza oko Tajvana će biti poseban predmet interesovanja Japana, pošto bi se, piše Gardijan – ekspanzijom Kine – Senkaku, grupa nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru kojima upravlja Japan, a na koja prava polaže Kina koja ih naziva Diaoju, mogla „brzo naći u zamci“.

Zvaničnici u Tokiju su rekli da će Suga tražiti garancije da odbrana strateški važnih ostrva bude pokrivena bilateralnim bezbednosnim sporazumom koji obavezuje SAD da brane japansku teritoriju kada je pod napadom.

„Ovaj sastanak je veoma značajan zato što svetu pokazuje solidarnost savezništva Japana i Sjedinjenih Država i posvećenost SAD indopacifičkom regionu“, rekao je uoči sastanka glavni sekretar kabineta Kacunobu Kato. „Takođe se nadamo da će sastanak pružiti dvojici lidera dragocenu priliku da prodube ličan odnos poverenja.“

Mediji ukazuju da SAD podstiču Japan da podrži „mir i stabilnost“ u Tajvanskom moreuzu u njihovom zajedničkom saopštenju. Japanski i američki lideri nisu pominjali Tajvan u zajedničkom saopštenju od 1969. tokom mandata japanskog premijera Eisakua Sata i američkog predsednika Ričarda Niksona.

U Tajpej je juče stigla američka delegacija na čelu sa bivšim zamenikom državnog sekretara Džimom Stajnbergom. Delegacija se sastala sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven.

Međutim, Tobajas Haris, stručnjak za pitanja Japana u konsultantskoj kući Teneo, smatra da će Suga da izbegne da kaže bilo šta što bi moglo da ugrozi veze s Pekingom.

„Mislim da je jasno čak i pre samita da će uprkos nekim ratobornim tonovima iz Tokija Japanu biti teško da prekine konvenciju kada je reč o izražavanju podrške Tajvanu, a naročito će da izbegava dublji razdor s Pekingom“, rekao je Haris.

On je dodao da je „japanska vlada očito spremna da uradi nešto mirnije“, ali kako je naglasio, komentari u zajedničkim saopštenjima bi i dalje mogli da „imaju veliku težinu“.

Japan je takođe tradicionalno oprezan kada je reč o kritikama situacije s ljudskim pravima u Kini i još se nije pridružio SAD, Britaniji i EU koji su uveli sankcije kineskim zvaničnicima zbog načina na koji se kineske vlasti ophode prema pripadnicima ujgurske muslimanske manjine.

Mijeko Nakabajaši, profesor na Univerzitetu Vaseda u Tokiju, rekao je da je „mala verovatnoća da nesuglasice izbiju na površinu jer je svrha sastanka da se svetu pokaže njihova čvrsta veza i zato što je Bajdenova administracija drugačija od Trampove“.

„Ali, iza scene je lako zamisliti da japanski interesi nisu baš isti kao američki. Kina je obližnji sused i Japan mora da bude pažljiv“, rekao je Nakabajaši, preneo je Gardijan.

Iako se Bajdenova najava povlačenja američkih vojnika iz Avganistana više smatra dokazom oslabljenog američkog apetita za intervencijama, očekuje se da Suga i predsednik SAD potvrde svoje bezbednosno savezništvo usred „sve nametljivije Kine“ i nagoveštaja da bi Severna Koreja mogla da obnovi svoje nuklearne i raketne probe.

„Bajdenova administracija stalno poručuje da je Azija njen glavni spoljnopolitički prioritet. To što je Suga došao kao prvi Bajdenov posetilac iz inostranstva nakon objave da će SAD uskoro napustiti Avganistan je važan nagoveštaj Bajdenovih prioriteta“, rekao je Haris.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.