Nova optužnica protiv bivšeg predsednika SAD: Za šta se tereti Tramp? 1Foto: BETAPHOTO/AP Photo/Andrew Harnik

Bivši predsednik SAD Donald Tramp objavio je sinoć da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima koje je zadržao nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

Kako navodi Glas Amerike (VOA), ovo je prva federalna optužnica u istoriji protiv nekog od bivših američkih predsednika.

Sekretarijat za pravosuđe nije odmah zvanično potvrdio optužnicu, ali dve osobe koje su upoznate sa situacijom, a nisu imale odobrenje da o tome javno govore, potvrdile su da optužnica sadrži sedam tačaka.

Nujork tajms je izvestio da među optužbe spadaju zavera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži.

Trampov advokat potvrdio je ove navode za Si-En-En (CNN).

Višemesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac Džek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući poverljive dokumente, odnosno da li je preduzeo korake da za opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Sekretarijata za pravosuđe, istražitelji su pre godinu dana zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti. Pre toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan, verovatno i najveći do sada pravni izazov za Trampa, protiv koga je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsedničke izbore.

Protiv njega su takođe u toku istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle rezultirati krivičnim optužnicama.

Tramp je na društvenoj mreži Truth Social saopštio i da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka.

On je takođe napisao da je „nevin čovek“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari