Orban: Politika uvođenja sankcija je korak ka ratu, potrebni prekid vatre i mirovni pregovori 1Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Da bi se razrešio rat u Ukrajini potrebni su prekid vatre i mirovni pregovori, a politika uvođenja sankcija je korak ka ratu, izjavio je danas u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

Bez obzira što su sankcije ekonomska mera, ukoliko ih neka država koristi da bi intervenisala u sukobu, to znači da je zauzela stranu i napravila korak u podršci jednoj zaraćenoj strani, odnosno korak ka ratu, rekao je Orban, prenosi agencija V4.

Mađarski premijer je istakao da ako Evropa sebe bude smatrala stranom u ratu, sve dublje će biti uvučena u sukob, a to onda predstavlja opasnost i za Mađarsku.

Jasno je da korak po korak klizimo u ovaj rat. Na nas još nije pucano, ali smo veoma blizu da postanemo strana u ratu, kazao je Orban, nazvavši akcije Evrope „veoma opasnim“.

Prema njegovim rečima, Mađarska govori jezikom mira, ali nijedna druga država za sada ne ide u tom pravcu.

Mađarska nikada nije podržavala uvođenje sankcija i to neće podržavati ni ubuduće. Ne možemo staviti veto na svaki potez i ponekad moramo pustiti stvari da idu, ali „moramo insistirati i boriti se za još neki izuzetak za našu zemlju, jer je to u skladu sa interesima Mađarske“, istakao je Orban.

Dodao je da je zbog takvog stava Mađarska uspevala da izbegne najrazornije posledice sankcija i istakao da tako mora da se nastavi, kako bi država ostala van recesionog trenda u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari