Orban: Sankcije EU protiv ruskog energetskog sektora su crvena linija za Mađarsku 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Sankcije Evropske unije (EU) protiv ruskog energetskog sektora su crvena linija za Mađarsku, saopštio je danas premijer Viktor Orban naglašavajući da Budimpešta neće podržati zabranu ruskih zaliha energenata niti sankcionisati patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

„Bio sam spreman da se složim sa prvih pet paketa sankcija EU, ali sam od početka jasno stavio do znanja da postoji crvena linija koja je energetski sektor“, rekao je Orban, prenosi TASS.

On je izjavio da su sankcije atomska bomba koju žele da bace na mađarsku ekonomiju i da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o svom energetskom bilansu.

Orban je naveo i da su sankcije koje je već uvela Evropska unija štetnije po evropsku ekonomiju nego po rusku.

Mađarska neće podržati ni potez da se patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril stavi na listu sankcija EU. „Nećemo dozvoliti uvrštavanje crkvenih poglavara na listu sankcija“, rekao je on i dodao da je dobio pismo pravoslavne zajednice u svojoj zemlji sa zahtevom da se bori protiv takvih ograničenja.

Sloboda vere je „sveto pitanje“ za Mađarsku, rekao je Orban.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nedavno predložila da zemlje članice EU postepeno ukinu uvoz ruske sirove nafte, u roku od šest meseci, i rafinisanih proizvoda, do kraja godine, u okviru šestog paketa sankcija EU Rusiji.

Da bi stupili na snagu, predlog moraju da odobre sve države članice Unije, a nespremnost vlada u Mađarskoj i Slovačkoj da podrže embargo na ruska fosilna goriva predstavlja prepreku za jedinstven odgovor EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.