Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ (Arhiva)

U izveštaju se navodi da je pitanje pravilno formulisano, ali postoji zabrinutost zbog mogućih pritisaka na dan izjašnjavanja.

„Pasivna registracija birača je prilika da se izvrši pritisak i zastrašivanje birača, a mogućnost uključivanja stranih aktera mogla bi ugroziti referendumski proces“, piše OSCE u izveštaju.

Navodi se da su vlasti pokrenule sveobuhvatnu reformu izbornog procesa, koja je predvidela mnoge promene, ali je „posao ostao nedovršen“, pa većina preporuka OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava – ODIHR neće biti uključene u referendumski proces.

Skromna kampanja zbog sredstava

Što se tiče političke klime, OSCE je primetio da sporazum s Grčkom ostaje predmet mnogih diskusija i brojnih kontroverzi između političkih stranaka s čijim su čelnicima razgovarali predstavnici Misije.

Navodi se i kako je predviđena „skromna kampanja“, s obzirom na to da su sredstva ograničena.

U izveštaju piše da su „neki od ispitanika izrazili strah od mogućeg mešanja lobista sa strane i zastrašivanja glasača“.

„Nekoliko zainteresovanih strana je primetilo nedostatak eksplicitnih odredbi kojima se reguliše sudelovanje stranih aktera u kampanji i primećuje da bi njihovo eventualno mešanje moglo ugroziti referendumski proces“, dodaje se u izveštaju.

Očekuju pritisak na Albance

Navodi se da su svi sugovornici primetili kako se očekuje da će kampanja biti vođena odvojeno u etničkim zajednicama.

„Neki od sugovornika naveli su da bi to takođe moglo uključiti zastrašivanje i pritisak na birače Albanaca, koji će, kako se očekuje, činiti značajan deo birača“, navodi OSCE.

Izveštaj OSCE/ODIHR-a napravljen je na osnovu razgovora predstavnika Misije s predstavnicima institucija, stranaka, medija, civilnog društva i međunarodne zajednice.

Referendum će, kako se navodi, nadgledati najmanje 270 posmatrača.

Skoplje i Atena dogovorili su pre nekoliko meseci da se Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija ubuduće zove Republika Severna Makedonija, no takav dogovor mora dobiti i podršku makedonskih građana.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.