Plenković: „Ovaj“ HDZ neće snositi grehe „onog“ HDZ 1foto EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska demokratska zajednica i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđeni su za korupciju čime je, kako se navodi u hrvatskim medijima, Vrhovni sud delimično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media.

Tako će HDZ zbog izvlačenja oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija morati da plati 3.5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu kazna smanjena sa osam na sedam godina zatvora.

Osim toga, Sanader će po pravosnažnoj presudi Vrhovnog suda morati da vrati državi 14.9 miliona kuna što je razlika između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1.25 miliona kuna manje nego što je u prvostepenoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Ocena je Vrhovnog suda da HDZ ima značajne prihode te da „plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju pravne osobe te će se postići svrha kažnjavanja“.

Hrvatskom vlada stranka osuđena za pljačku Hrvatske, ocenjuje se u hrvatskim medijima, koji podsećaju kako su ljudi iz HDZ godinama objašnjavali da oni ništa nisu znali o organizovanoj pljački u režiji vlastite stranke.

I aktuelni predsednik HDZ i premijer Hrvatske Andrej Plenković sa gnušanjem je odbacio povezanost sa onim Sanaderovim HDZ-om. Neće, kaže, prihvatiti „etiketu Ive Sanadera niti etiketu kriminalne organizacije“.

„Mi sa onim što se tada zbivalo, kada je reč o aktuelnom vođstvu i politici koju vodimo, naročito ja kao predsednik stranke od 2016. nemamo nikakve veze niti želimo da preuzmemo bilo kakvu vrstu odgovornosti za aktivnosti pojedinaca“, rekao je Plenković.

Mediji pak upućuju da su brojni Sanaderovi saradnici i danas aktivni političari, a neki od njih nalaze se na visokim javnim funkcijama: Gordan Jandroković, predsednik Sabora; Branko Bačić, aktuelni potpredsednik HDZ-a; Dubarvka Šuica potpredsednica Evropske komisije; Radovan Fuchs, aktuelni ministar nauke i obrazovanja…

Prema mišljenju sagovornika Danasa ne znači da će HDZ, zbog ove presude, pretrpeti neke posledice niti da će neko iz stranke ponuditi ostavku.

„Odluka Vrhovnog suda koja je u najbitnijim dijelovima potvrdila presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i HDZ-a u korupcijskoj aferi Fimi-Media (operaciji trpanja javnog novca u stranački crni fond) neće imati ama baš nikakve reperkusije po vladajuću stranku, opću javnost ili glavnog aktera afere. Sanader ionako već guli zatvorsku kaznu temeljem presude u drugoj korupcijskoj aferi, takozvanom slučaju Planinska“, ocenjuje za Danas hrvatski novinar Marko Špoljar.

I Arsen Bauk, zastupnik u hrvatskom Saboru iz redova SDP, u izjavi za Danas kaže da ne očekuje „veće posljedice za njih samo zbog toga“. Dodaje da „bilo kakvo postupanje koje bi bilo slično onom zbog kojeg su osuđeni mislim da bi imalo veće posljedice nego kad te presude ne bi bilo“.

Špoljar za naš list objašnjava zašto presuda neće imati nikakvog uticaja po imidž vladajuće stranke Hrvatske.

„Prvo, zato što je javnost već oguglala na te silne korupcijske sudske trakavice koje od optužnice do pravomoćne predsude traju deset i više godina. Kako bi HDZ u jesen 2021. mogao nastradati jer je, eto, Vrhovni sud donio presudu koja se tiče krađe javnog novca u razdoblju od 2004. do 2009. godine? Drugo, njihove birače ionako za to nije briga. Oni koji glasaju za HDZ, na izborima je to već puno puta dokazano, ne mare puno za procese transferiranja javnog novca u privatne džepove, više ih zanima borba protiv nepostojećih komunista. Treće, aktualni šef vlade i HDZ-a Andrej Plenković tvrdi da ta afera nema ništa s njim i današnjim HDZ-om – i to mu kod birača prolazi. Već par puta im je prodao priču o uvijek iznova rođenom HDZ-u. Uvijek svježe opranim od svih prijašnjih grijeha, djevičanskim“, zaključuje naš sagovornik.

A Plenkovićev HDZ će, kako je obećao premijer, uplatiti novčanu kaznu. Takođe, izrazio je zadovoljstvo jer je „presuda suda dokaz da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe“, što je, kako je naveo, važno za javnost, da o tome vode računa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.