Pad popularnosti Makrona i premijerke Francuske zbog reforme penzija 1Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/BENOIT TESSIER

Popularnost predsednika Francuske, Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), i premijerke, Elizabet Born (Elisabeth Borne), opala je zbog veoma nepopularne predložene reforme penzija, objavila je danas francuska onlajn televiziji BFMTV na svom sajtu.

Oko 36 odsto ispitanika smatra da je Makron dobar predsednik, što je pad od pet odsto u odnosu na decembar, rezultati su ankete grupe Odoksa (Odoxa).

Popularnost premijerke je takođe opala za pet odsto i nju podržava 31 odsto Francuza. To je najniža stopa popularnosti u odnosu na njene prethodnike Žana Kasteksa (Jean Castex) i Eduara Filipa (Edouard Philippe).

Ppala je i popularnost drugih političara koji podržavaju reformu: za pet odsto portparola Vlade Olivijea Verana, koja sada iznosi 24 odsto, a za četiri odsto ministra ekonomije Bruna Le Mera (Le Maire) koji je sada na 26 odsto.

Istraživanje javnog mnjenja takođe ukazuje na neuspeh Vlade u borbi za ukupan rejting, jer 64 odsto Francuza smatra da će Vlada biti odgovorna u slučaju velikih blokada tokom protesta građana protiv reforme penzija.

Ni lideri dva najveća sindikata, organizatora protesta i štrajkova, nisu pošteđena loše popularnosti: 67 odsto Francuza ima loše mišljenje o generalnom sekretaru sindikata CGT Filipu Martinezu (Philippe), a lider drugog velikog sindikata CFDT, Loran Berže (Laurent Berger) nema pdršku 60 odsto ispitanika.

Anketa je objavljena danas kada su sindikati pozvali na velike proteste i štrajkove, te je, po medijima, nekoliko stotina hiljada ljudi bilo na skupovima širom Francuske, dok ih je na prvim takvim skupovima 19. januara bilo i više od milion.

Sindikati kao i opozicione stranke, levica i ekstremna desnica, odbacuju predlog da odlazak u penziju bude sa 64, umesto 62 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.